Bastuaggregat

Alla bastubadare har olika uppfattning om hur varmt det ska vara i en bastu. En del tävlar i hur länge de kan sitta i en riktigt het bastu. På riktigt, tävlar! Det anordnas tävlingar i bastubad. Men för de flesta av oss handlar bastu om helt kravlös njutning. Samtidigt som man får tillfälle att slappna av och varva ner från en stressig vardag blir man ordentligt ren.

Oavsett vilken värme som önskas är bastuaggregatet själva hjärtat i bastun. Utan aggregat – ingen bastu. Därför gäller det att välja bastuaggregat med omsorg, och det finns mycket att välja på, från riktigt enkla och billiga bastuaggregat med få funktioner till rena lyxmaskiner med fullt av finesser som vattenvärmare och inbyggd LED-belysning.

Den allra första frågan man måste ställa sig är om man vill ha ett elektriskt eller vedeldat bastuaggregat. Bägge har sina fördelar. En vedeldad bastuugn är det traditionella valet där man får doften och ljudet av brinnande ved på köpet, men åker på jobbet att bära in ved och kanske även hugga den. Elektriska bastuaggregat är mer praktiska. Man slår bara igång det, utan förberedelser, och väljer vilken temperatur man vill ha. Det är lite som med matlagning. De flesta av oss använder elspis, men en del tycker att den mest fantastiska matupplevelsen uppnås genom att grilla maten på glödande kol.

Det är många faktorer som spelar in när man väljer bastuaggregat. Hur stor bastu man har, hur ofta man kommer att använda den, om man vill bada riktigt fuktigt och slå vatten på bastustenarna eller om man föredrar ett torrare bad. Dessutom spelar bastuns storlek en avgörande roll. Man vill ju ha ett aggregat med tillräcklig kraft att värma upp rummet snabbt och effektivt. Samtidigt vill man inte fylla upp utrymmet med ett överdimensionerat bastuaggregat, lagom är bäst.

Vissa bastuaggregat passar bäst på en långsida medan vissa är optimerade för att kunna placeras i ett hörn. Säkerhetsavstånden till lavar och väggar skiljer också, så det är även en fråga om möblering.

Dessutom ska man inte bortse ifrån det visuella. En del bastuaggregat är väldigt vackra, beroende på tycke och smak. Vill man ha ett futuristiskt aggregat i stål eller ett mer gammaldags aggregat i svart eller kanske till och med vitt? En stor och framträdande stenkorg eller en smal och smärt? Lucka i glas med trähandtag? Så många val och bara plats för ett bastuaggregat!

Läs mer
FILTRERA PÅ UNDERKATEGORI