Bastubelysning

Värmen i bastun ställer höga krav på bastubelysningen. Ofta sätter man bastuarmaturer på väggen istället för i taket där det blir för varmt och fuktigt för lampor och ledningar. Dessutom kan man vilja maximera takhöjden eftersom den decimeter en taklampa skulle behöva kan vara skillnaden som gör det svårt att få upp en extra bastulav, så då riskerar man att gå miste om extra sittplatser högst upp i bastun.

Den belysning man ska använda i en bastu måste vara testad och godkänd för detta ändamål, men se detta som hanterbara utmaningar. En bastulampa på väggen är både praktiskt och snyggt. Polhus har flera olika modeller med olika typer av kåpor och skärmar i olika material, som glas och trä.

När det kommer till belysning i bastun kan man verkligen släppa fram kreativiteten. Förutom vanliga armaturer kan man sätta lister med LED-belysning som tar extremt lite plats och är enkla att montera. Dessutom finns fiberbelysning med LED-projektorer. Förutom att sätta belysningen fullt synlig i överkant på väggen kan man välja att sätta belysning under laven eller gömma den bakom ryggstöden, för att på så sätt få ett mer dämpat ljus.

Apropå dämpat ljus är det populärt att sätta dimmer på bastubelysningen, så att man kan välja ljus efter sinnesstämning. Det går också att blanda olika ljuskällor och kanske ha en eller ett par bastuarmaturer på väggen, några infällda spotlights, LED-slingor längs golvet och belysning inbyggd under lavarna som söker sig upp mot taket längs väggarna. Sätt dem på olika strömbrytare och bastubelysningen går att variera i det oändliga.

Läs mer