Bastudörrar och fönster

Dörrar och fönster ger ljus och rymd till bastun, som ju ofta är ett ganska trångt och litet rum.

En bastudörr går av säkerhetsskäl alltid utåt eftersom dörren ut från bastun alltid måste gå att öppna. Av samma skäl är den aldrig låsbar. Dörren får inte heller riskera att fastna, samtidigt som det är viktigt att den trycker mot karmen och håller helt tätt så att inte värmen läcker ut. Detta gör bastudörren till ett noggrant precisionsarbete.

Så är det ju viktigt att dörren isolerar och håller värmen kvar inne i bastun även när den är stängd. Vi har både dörrar helt i trä, helt i glas och trädörrar med en eller flera glasrutor. Det är ju tycke och smak som avgör hur ljust man vill ha i bastun. Har man vedeldat bastuaggregat med glasruta där man ser elden vill man kanske inte lysa upp rummet så mycket utan hellre ha en hög mysfaktor med elden i centrum.

Bastuns fönster får se ut hur som helst. Om man ens vill ha bastufönster. Med en glasdörr i en liten bastu kanske ljuset räcker till ändå. Alla våra fönster har träkarm och härdat glas, men där slutar likheterna. De finns i olika storlekar, små rutor att sätta i överkant på bastun, långsmala fönster och stora panoramafönster för väggen med den bästa utsikten.

Fönsterna finns, precis som glasdörrarna, i olika färger. Dels finns bastufönster i helt transparent glas, men också olika rökblandningar som släpper igenom ett mer dämpat ljus.

Läs mer
Sortera efter: NamnPrisPopularitetDatum