Bastuoljor och vax

Trä är ett levande material och en bastu ställer stora krav på inredningen tack vare att temperaturen och luftfuktigheten ändras mellan ytterligheter. Genom att välja tåliga träslag med låg värmeledningsförmåga kan man släta ut lite av skillnaderna, men ibland måste man hjälpa naturen på traven. Med bastuvax och bastuolja gör man träytorna motståndskraftiga. Olika medel har olika egenskaper. Därför finns det en särskild olja för bastugolv, ett lavskydd som passar bäst för den yta som kommer i kontakt med kroppen osv.

Vax är ett naturmaterial som ger skydd för träytor i bastun. Vaxet absorberas av träet och bildar en yta som är både fukt- och smutsavvisande. Bastuvax lämpar sig för såväl lavar och ryggstöd som väggar, tak och fönsterkarmar. Den finns dessutom i olika färger, som svart, grå och vit, och färgen har dubbla funktioner. Färgpigment ger ytan skydd, men ger också träet en helt annan karaktär. Med bastuvax i en grå nyans kan man ge illusionen av att träet är gammalt, utan att det nötts av tidens tand och fått försämrade egenskaper. Vitt bastuvax ger ett ljust och fräscht intryck, medan svart vax kan passa perfekt i en modern bastu.

Bastuolja är ett impregneringsmedel för bastulavar och paneler. Det tränger in i träet och ger det en smutsavvisande yta. Genom att olja bastun regelbundet ser man till att träet inte torkar ut, och gör dessutom ytorna lättare att hålla rena. Bastuolja gör att man undviker torrsprickor, vilket ger träet en längre livslängd. Därför kan det på lång sikt vara rena vinsten att olja träytorna i sin bastu, så att man slipper byta ut trämaterialet.

Läs mer
Sortera efter: NamnPrisPopularitetDatum