Bastupanel och lister

I bastun finns inga tavlor och gardiner. Väggarna är mer framträdande än i alla andra rum, så välj bastupanel som passar bastun och ger rummet den karaktär som önskas. Polhus säljer bastupanel i både asp och al, som passar lika bra på väggarna som i taket. Vidare säljs matchande lister och foder. Här finns fyrkantslister, hörnlister för både ytter- och innerhörn, taklister och olika typer av foder för fönster och dörrar.

Det är mycket att tänka på när man ska köpa bastupanel. Man ska välja träslag som helst passar både rummet och plånboken. Bastupanel i asp är lite ljusare än al, vilket kan passa i en mörkare eller mindre bastu. Man kan ju alltid gå på prislapparna och köpa bastupanel billigt, men en bastu är ju ofta ganska liten och den stora kostnaden är bastuaggregatet, så egentligen kan man nog utgå ifrån vad man gillar och köpa det för den procentuella skillnaden på slutpriset blir ändå inte så stor.

Med lister kan man rama in rummet och ge det ett helt annat utseende. Fönsterfoder, taklister och hörnlister kan både smälta in i den övriga inredningen och kontrastera mot väggar och tak. Där är virkesåtgången ännu mindre än på fodret, så det är värt att kosta på det om man så önskar.

Men även det enkla fungerar. Trä är ett uttrycksfullt och levande material. Det behöver inte framhävas med färger och profiler. En enkel spontad panel på väggarna duger fint. Sedan kan man ge bastun personlig prägel med hjälp av inredningsdetaljer som stävor och termometrar.

Läs mer
FILTRERA PÅ UNDERKATEGORI