Bastustenar

Oavsett om man utrustar sin bastu med ett elektriskt bastuaggregat eller en vedeldad bastuugn är bastusten en viktig ingrediens i att basta. Stenarna hettas upp, man slår vatten på dem och vattenånga sprider sig i rummet. Annars kunde man ju lika gärna värma upp rummet med elradiatorer eller golvvärme.

Och det är stor skillnad på olika stenar. En bra bastusten lagrar mycket värme och förångar bastuvattnet man slår över den på ett effektivt sätt. Helst ska den dra åt sig vatten så att fukten avges i omgångarPolhus har valt att arbeta med natursten av diabas, eftersom den både tål att hettas upp kraftigt och att snabbt kylas ner med vatten. Stenar med sämre värmeledningsförmåga kan vara hur vackra som helst, men det spelar ingen roll att de matchar kaminen eller inredningen om de inte har de egenskaper som gör dem till bra bastustenar.

Bastusten finns i olika storlekar. Större stenar passar bäst i större vedeldade ugnar och elektriska bastuaggregat, men man måste också ta hänsyn till hur stenmagasinet ser ut för det specifika aggregat man använder. En stor stenkorg rymmer större stenar.

Placera stenarna så att de största och tyngsta stenarna hamnar längst ner i stenmagasinet. Packa inte för tätt utan se till att det finns plats för mycket luft mellan stenarna. Om luftcirkulationen är dålig i stenmagasinet kommer värmen att spridas sämre. Rengör stenarna regelbundet och byt ut dem någon gång om året eller efter hand när de spricker, så kommer du att få maximal nytta av ditt bastuaggregat.

Läs mer