Elektriska bastuaggregat

Att basta är avstressande, avkopplande och skönt. Åtminstone ska det vara så, men om man måste fälla träd, hugga ved, torka, trava, bära och elda känns det kanske mest som ett stort och utdraget arbete. Vitsen är ju att man ska värmas upp av bastuaggregatet, inte jobba sig svettig med att få igång det. Och köper man färdighuggen vet blir det alternativet mycket dyrare ifall man vill bada bastu ofta. El är trots energiskatt ett billigt drivmedel. Dessutom är ju en hemmabastu bara igång korta stunder, så elförbrukningen är ganska begränsad.

Därför finns elektriska bastuaggregat där man till skillnad från de vedeldade bara behöver trycka på en knapp för att få det varmt. De kan fjärrstyras och ställas in på timer så att det är perfekt värme i bastun i samma sekund som man kommer hem. Vill man dra ner värmen behöver man inte vänta eller vädra ut bastun. För att reglera temperaturen är det istället återigen bara knapptryck som behövs. Luta dig tillbaka, låt aggregatet göra jobbet, och när du inte längre vill värma bastun stänger du bara av det. En eluppvärmd bastu är enkelt uttryckt alternativet för bastubadare som inte vill krångla till saker och ting.

Elaggregat kräver ingen skorsten med genomföring genom tak och isolering utan ställs bara på plats där man vill ha det. Möjligen kan man behöva ta hjälp av en elektriker för att koppla in det innan man börjar använda det, men därefter är det så gott som underhållsfritt till skillnad från vedkaminen som kräver regelbunden sotning. Luften tas från ett angränsande rum och den varma ut-luften skickas sedan tillbaka dit, så då kommer värmen till användning en gång till, att jämföra med den värme som strömmar ut genom den vedeldade bastuns skorsten.

Eldrivna bastuaggregat kan se ut nästan hur som helst. En del föredrar det traditionella utseendet där aggregatet ser ut som en kamin, med enda skillnaden att det drivs av elektricitet. Men det går också att få ett aggregat som ser ut som en stenkorg, eller en fyrkantig låda. Även bastuaggregat av elmodell kan utrustas med bastusten, vattenvärmare med kran och går att slå vatten över för att på så vis skapa ånga. Däremot slipper du rök som kommer sig av att skorstensdraget inte fungerar – bara en sån sak!

Läs mer
FILTRERA PÅ UNDERKATEGORI