Artiklar

Start / Artiklar / Vad får huset kosta?

Vad får huset kosta?

När man bygger ett hus drar kostnaderna lätt iväg. Det är svårt att i förväg tänka på allt som kostar, detta då oförutsedda utgifter dyker upp längs vägen och plötsligt sitter man med ett husprojekt man inte vet hur man ska få ihop ekonomiskt

Ett sätt att komma undan detta (förutom att göra sin hemläxa och försöka ta reda på så mycket som möjligt innan man sätter igång) är att i förväg bestämma sig för hur mycket pengar man har råd och lust att lägga på attefallhuset eller friggeboden. Det är dessutom klokt att ta till en bred säkerhetsmarginal och sedan hålla sig till planen.

Som kund bör man börja med att ställa sig frågan hur mycket huset får kosta. Får man inte det hus man vill för de pengar man har möjlighet att lägga kan man avvakta tills man har råd med det. Inom rimliga gränser förstås, det är ingen poäng att vänta hela livet på att kunna skaffa ett slott med guldfasad, men man bör inte heller köpa ett hus man på sin höjd är halvnöjd med, för då blir man troligen aldrig helnöjd.


Gör en sparplan

En sparplan eller budget är inget märkvärdigt. Det handlar bara om att sätta siffror på saker och ting för att ta reda på sitt rörelseutrymme. När man räknat ut hur mycket man behöver och hur mycket man kan spara vet man hur lång tid det tar.

Här gäller det att sätta upp väl avvägda mål. De belopp man kan spara ska inte vara onåbara glädjekalkyler, man ska inte räkna med att avsätta ett högre belopp än vad som faktiskt är möjligt. Men det måste också vara rimligt åt andra hållet så att man känner att målet är inom räckhåll. Det går inte att leva på vatten och bröd i tre decennier, då måste man sänka kraven för att inte hinna ledsna.


Spara

Om sparandet inte räcker, bättra på det! Första steget är att gå igenom hushållets utgifter och se vad som kan sänkas eller tas bort. Det kan t ex vara abonnemang som är dyrare än konkurrenternas (eller som skulle kunna strykas utan att någon skulle sakna dem) och för dyra eller onödiga försäkringar.

Därefter kan man försöka att hitta nya kreativa sparprojekt, som att börja cykla till jobbet, byta uteluncherna mot matlådor eller storhandla på en billigare mataffär istället för att småhandla i kvartersbutiken. Alla sätt är bra och varje sparad krona räknas.


Ta en genväg

Att det är svårt att gardera sig för alla eventualiteter och i förväg bestämma var slutnotan ska landa gäller inte bara pengar utan också för tid. Det är nämligen en annan faktor som har en tendens att skena iväg okontrollerbart vid ett husbygge. Precis allt tar längre tid än man hade tänkt sig. Mycket tid försvinner dessutom på annat än själva bygget, som att leta upp material av rätt kvalitet till bra pris.

Men det går att "fuska" för den som inser att det inte är vägen som är målet. Köper man ett färdigt hus från Polhus, antingen som byggsats eller färdigmonterat går det mesta att förutse.