Vattenvärmare för bastu

Inte bara människor kan man värma i bastun. Det går också att värma stora mängder vatten med hjälp av ett vedeldat aggregat. Med en vattenvärmare av skorstensmodell passar man på att värma vattnet på den varma röken som är på väg upp i skorstenen. Eftersom vattenvärmaren monteras direkt på skorstensröret tar den dessutom i princip ingen plats. Förutom tillgången på varmt vatten gör vattenvärmaren att man drar maximal nytta av värmen och sprider ut den över tid, ungefär som ett vattenburet element.

Behöver man riktigt stora mängder vatten kan man istället för vattenvärmare investera i en murgryta, en vedeldad vattenkokare med en inbyggd rostfri vattentank och praktisk tappkran på sidan. Tack vare smart isolering håller vattnet i murgrytan värmen upp till ett dygn!

Det här kan verka som en uråldrig uppfinning, men varmt vatten har man alltid användning för, och i en tid då så kallade ”preppers” samlar konserver i källaren för att klara av att föda sig under smärre naturkatastrofer kommer säkert murgrytan att få en renässans eftersom den gör det möjligt att både tvätta kläder och människor även när elnätet ligger nere, förutom att hålla värmen alltså.

Men även den som inte inväntar en zombieapokalyps kan ha stor användning för en vattenvärmare eller murgryta. Att värma vatten i bastun och därigenom ha tillgång till varmt vatten under många timmar är både praktiskt och energieffektivt.

Läs mer