Vedeldade bastuaggregat

Nästan alla svenskar har ett förhållande till bastu oavsett om vi bastat på landet i barndomen eller i simhallen en gång i veckan hela livet. Många har också en stark åsikt om hur bastuaggregatet ska vara utformat, och inte minst ifall det ska vara ett elektriskt aggregat eller om man föredrar en vedeldad bastu.

De som förordar ett vedeldat bastuaggregat menar att det är så riktig bastu ska vara. En bastukamin i hörnet, doften av ved och ljudet av kåda som brinner upp. Många menar att ljuset och skådespelet i en bastuugn med glasruta är en viktig del av upplevelsen.

Visst, det är lite bökigt och kräver en del förberedelser att bada vedeldad bastu, men själva idén med bastu är ju att det ska vara avstressande och får ta den tid det tar. Den som har bråttom kan ta en treminuters snabbdusch istället.

Först och främst är det vedhanteringen. Veden ska huggas på våren, torkas och travas in i vedboden på sommaren och sedan bäras in i bastun inför bastubadet. Då ska det tändas i bastukaminen, med torra späntor eller näver. Syretillförseln ska regleras så att det brinner lagom fort. Och som om inte det skulle räcka kräver ett bastuaggregat som är vedeldat att röken leds ut med hjälp av en skorsten. Det blir alltid lite träflisor och spån på golvet som måste städas bort, och askan ska rakas ut. Så även om man köper färdig ved i lätthanterliga påsar från bensinmacken blir det en hel del jobb.

Men det är värt varenda minut när man satt sig tillrätta på laven, hör ljudet av den brinnande veden i kaminen och känner den naturliga, fuktiga värmen mot huden. Inte kan väl den mänskliga brödrostkopian som ett elektriskt bastuaggregat utgör mäta sig mot denna fantastiska upplevelse? Och även om vedkamin är en traditionell skapelse som funnits i hundratals år har det skett utveckling. Dagens vedeldade bastuaggregat är optimerade för att förbränningen ska ge maximal effekt så att du får så mycket värme för pengarna det överhuvudtaget är möjligt.

Valet slutar dock inte där. Det finns vedeldade bastuugnar av olika modeller, med olika storlek på stenkorgarna, front- eller toppmatade i alla möjliga dimensioner. Valet beror på hur stor bastu du har, men också på hur fuktigt du vill bada. Till stor del handlar det också om smak. Ett vedeldat bastuaggregat är inte bara väldigt funktionellt utan också en vacker pjäs.

Läs mer
FILTRERA PÅ UNDERKATEGORI