Artiklar

Start / Artiklar / Friggebod – ett eget hus

Friggebod – ett eget hus

Att leva i ett parförhållande eller bo med en familj är eftersträvansvärt för många. Har man ett helt hus finns det ofta en vrå där man kan få vara ifred när man behöver egentid. Men nog drömmer de flesta om att ha något eget ibland, ett ställe där man kan låsa om sig eller veta att det man lämnar där är i samma skick och ordning när man kommer tillbaka.

För detta ändamål finns friggebodar. Ett litet fristående hus att ställa upp i trädgården som går att använda till lite av varje. Har du en hobby där det underlättar om du kan breda ut dig och låta saker stå över tid är friggeboden perfekt, exempelvis som verkstad eller ateljé.

Ett annat populärt ändamål är hemmakontoret. Visst kan man klara sig med ett arbetsrum eller i värsta fall ett skrivbord i en del av ett rum, men jobbar man mycket hemifrån är det skönt att komma undan i ett eget hus. Den övriga familjen brukar också uppskatta att inte en del av bostaden förvandlas till arbetsyta. När man kommer hem från jobb eller skola vill man vara ledig, inte hamna på en annan arbetsplats, där man dessutom förväntas vara tyst och inte störa.

För den hemarbetande själv finns många fördelar med en avskild lokal. Där kan man prata i telefon eller medverka i videokonferenser utan att behöva tänka på störande bakgrundsljud, och däremellan har man ett tyst rum där man kan tänka och koncentrera sig. Många upplever att de får mer gjort när de jobbar hemifrån än på den ordinarie arbetsplatsen och det är just för att man slipper bli störd. Om alternativet är kontorslandskap är en friggebod himmelriket på jorden.

Ännu en fördel med att jobba i en fristående byggnad är att man stänger dörren när man går därifrån. Det är annars lätt hänt när man jobbar hemifrån med dator och telefon att man inte riktigt klarar av att dra gränsen mellan jobb och fritid utan går och småjobbar hela kvällen med resultatet att man aldrig känner sig helt ledig och får den dygnsvila man så väl behöver.

Visst, det kostar en slant att unna sig en friggebod istället för att tränga in sig i en skrubb eller i garaget, men den lyxen kan vara väl investerade pengar när man betänker nyttan med ett extra hus på tomten.