Välkommen till Polhus nya webbplats! Samma tillförlitliga service - ny design.
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Regler friggebodar- detta gäller för friggebodar

Hanna Bergström / 2 min läsning / Friggebodar

En friggebod är en komplementbyggnad på max 15 kvm. Kräver friggebod bygglov? Nej, den kräver inget bygglov, men är ändå inte helt regelbefriad.

FRIGGEBODSREGLER – SNABBA FAKTA

►Byggarean på en friggebod får vara max 15 kvm.
►Höjden från marken upp till taknocken får vara max 3 meter.
►Utan tillstånd från grannen får inte huset stå närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
►För att en friggebod ska vara bygglovsbefriad måste det finnas en huvudbyggnad på tomten. 

Friggebod storlek - vad gäller?

När friggebodsreformen infördes 1979 var 10 kvadratmeter den maximala storleken för att slippa bygglov, men från 2008 är det 15 kvadratmeter som gäller, och denna yta får delas upp på flera byggnader så länge den sammanlagda ytan inte överstiger 15 kvadratmeter.

Vilka byggregler gäller?

Trots att friggeboden inte behöver bygglov måste den ändå leva upp till kraven i plan- och bygglagen. Förutom måtten får den inte byggas ihop med andra byggnader utan måste vara fristående. Den ska ha lämpligt utseende rörande form, färg och material, och om byggnaden uppförs nära hav, sjö eller annat vattendrag kan det krävas strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden om du är osäker, de vet vad som gäller. 

Hur hög får en friggebod vara?

En friggebod får inte vara högre än 3 meter, och då menas marknivå upp till byggnadens högsta punkt, så om huset ställs på plintar beräknar man ändå höjden från marken.

Måste jag ha mina grannars godkännande?

Om huset inte står närmare tomtgränsen än fyra och en halv meter behövs inget godkännande från grannarna, men det kan såklart ändå vara en god idé att informera dem på förhand.

Har du frågor?

Vi på Polhus har lång och bred erfarenhet av friggebodar och svarar gärna på de frågor du kan tänkas ha. Önskar du mer information om regelverket för friggebodar finns det att hämta på Boverkets hemsida här.

Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!