Attefallshus 30 kvm - Bolundare

30 kvm på tomten redan idag - vi hjälper dig på vägen och bjuder på bygglovsavgiften!

Det har gått fem år sedan Attefallsreformen, då riksdagen beslutade att man skulle få bygga ett s k attefallshus, en komplementbyggnad på sin egen tomt, på max 25 kvm och som högst 4 meter. Utan att att ansöka om bygglov, allt som krävs är en bygganmälan.

Attefallshus 30 kvm 

Nu är det snart dags för nästa steg, att utöka storleken på komplementbostäderna från 25 till 30 kvadrat. Detta kom Boverket fram till i sin rapport 2018:17 för att det ska bli lättare att klara reglerna för åretruntboende, tillgänglighet och energikrav, men också för att ge förutsättningar för bättre planlösningar och möblering.

Själva poängen med attefallshus var ju att möjliggöra ett enkelt och attraktivt extra boende som villaägare utan krånglig administration kunde ställa på sin tomt för att använda som övernattningslägenhet för gäster, hyra ut till bostadssökande eller som ett första eget boende för sina barn. Men det ursprungliga attefallshuset på 25 m2 gav inte riktigt den effekt på bostadsbristen politikerna hade hoppats på. Därför vill man nu ändra begränsningen till 30 m2. I en lagremiss som beslutades om den 25:e juli föreslogs att ändringen ska träda i kraft redan den 1:a Mars 2020. De nya reglerna kommer endast omfatta hus som används som komplementbostäder, alltså hus som är fullt isolerade och är ämnade att användas för boende eller uthyrning.

Boverkets förslag i korthet

  • Maxstorleken för en fristående komplementbostad utan bygglov höjs från 25 till 30 kvadratmeter.
  • Taknock som tidigare – max 4 m från marken.
  • Sammanslagning av reglerna för attefallshus och tillbyggnad av huvudbyggnad, så att man kan välja mellan fristående attefallshus på 30 kvm och tillbyggnad på 10 kvm eller – som tidigare – attefallshus på 25 kvm och tillbyggnad på 15 kvm.
  • Tillbyggnadens storlek beräknas på byggarea istället för på bruttoarea, så har man ett tvåvåningshus får man lägga till lika mycket yta på andra våningen.
  • Grundligare lovprocess där grannar ska kunna överklaga attefallsbyggen före byggstart.

Nytt från Polhus

Regeländringarna ställer också nya krav på oss som hustillverkare, men det tar vi så gärna på oss eftersom vi verkligen tror på attefallshuset och hoppas att de nya reglerna ska göra att fler upptäcker möjligheterna det kan ge för tomtägare att få ökad boyta eller chansen till en passiv inkomst. Därför kan vi glädjande nog berätta att samtliga våra attefallshus med loft går att få i ett 30 kvm-utförande. Det kanske inte låter som så stor skillnad med några extra kvadratmeter, men dessa kan ge ett mer praktiskt boende med en luftigare känsla.

För att ställa ett av våra 30 kvm hus på din tomt redan idag krävs ett bygglov, något vi gärna hjälper till med. Vi finns med som rådgivare under processen med din kommun. Dessutom bjuder vi på bygglovsavgiften när du väljer ett 30 kvm hus från Polhus. 

Därför finns det inte längre någon anledning att vänta in politikerna. Gör slag i saken och kontakta Polhus redan idag, så hjälper vi dig att genomföra drömmen om ett attefallshus, nu ännu lite större.

Läs mer
Sortera efter: NamnPrisPopularitetDatum