Artiklar

Start / Artiklar / Att bada under stjärnorna

Att bada under stjärnorna

Utvecklingen i samhället går framåt vare sig vi vill det eller inte. Det finns många fördelar med det, men tyvärr innebär det också att stressen ökar. Allt fler blir utbrända och sjukskrivna med utmattningssyndrom när tempot i livet blir allt för uppskruvat. Några veckors semester på sommaren räcker inte för att neutralisera hets och stress under övriga året. Vi måste därför hitta andningshål i vardagen, sätt att slappna av och återfå kontrollen.

Det är där badtunnan kommer in. Visst, det kan också fungera med yoga, att läsa böcker, tv-serier eller vad som helst, men de som krupit ner i en badtunna och omslutit sig med varmt vatten och lugn vet att det är en svårslagen stressterapi. Det kan fungera med ett badkar eller en duschkabin med ångbastu och massage, men det är något speciellt med att bada utomhus, höra vinden i träden, känna frisk luft i ansiktet, men ändå vara isolerad från omvärlden.

Badtunna funkar året om. Kanske är det allra skönast att kliva ner i tunnan en vinterkväll när marken är täckt av snö. I badtunnan är det precis så varmt man man önskar även om allt runtomkring fryser i snålblåst och rimfrost. Oavsett väder är man liksom osårbar i tunnan.

Allra starkast blir den känslan om man badar efter mörkrets inbrott. Att ligga i sin varma badtunna en molnfri kväll och titta upp mot stjärnorna och månen är möjligen så nära himlen människan kommer under sin livstid. Kopplingen till världsrymden går att förstärka ytterligare genom att installera LED-belysning i olika färger som lyser upp vattnet i badtunnan.

Det gäller bara att badet blir av. Många skaffar motionscykel eller gymkort för att komma i form, språkkurser eller annan facklitteratur för att förkovra sig eller renoverar köket för att kunna bjuda på stora middagar, men tar man sig inte tiden är allt förgäves. Skriv därför in regelbundna bad i kalendern och låt inget hindra dig att njuta av denna tid tillsammans med nära och kära.

Men att bada i badtunna är beroendeframkallande så har man väl börjat blir det lätt en vana. Något att alltid se fram emot, t ex när man trampar iväg till jobbet i snöslask, alldeles för tidigt på morgonen. Då kan man titta på sin tunna och tänka att ikväll kan inget hindra mig från att ligga där med en drink i handen. Den känslan kan man leva på länge.