Artiklar

Start / Artiklar / Badtunna – ett eget spa på tomten

Badtunna – ett eget spa på tomten

Ordet spa kommer från den belgiska orten Spa som med sina varma, mineralhaltiga källor blev en kurort redan på 1300-talet. Ett spa är en kuranstalt, ett ställe där man med hjälp av varma bad kan få behandling mot krämpor. Numera används etiketten för många hotell och andra semesterinrättningar eftersom spakonceptet är populärt. Vi stressar så mycket i vår vardag, på jobbet och för att få livspusslet att gå ihop med hämtning av barn, hushållsarbete och andra åtaganden att vi gärna vill ta det lugnt och njuta när vi är lediga. Vi behöver inte fler intryck, vi behöver lugn och ro, njutning och vila.

Det optimala sättet vore att inte ens behöva lämna bostaden för att ladda batterierna och nu behöver vi inte det längre. Vi tar hem det välgörande vattnet till den egna tomten genom att ställa upp en badtunna. En badtunna är ett stort badkar, vanligtvis runt, med plats för flera personer och med integrerad värmekälla, oftast en vedeldad kamin. Där kan familjen, vänner och bekanta sitta med varmt vatten upp till halsen och titta på solnedgången eller stjärnhimlen. Kanske med något svalkande i glasen eller också nöjer ni er med värmen, vattnet och naturen. Välgörande för både kropp och själ – tveklöst!

Men vi behöver inte nöja oss med tunnan. Vi kan sätta upp en hel spaanläggning hemma, med en bastu, massagebänk och kanske en relaxavdelning. Tunnan byggs med fördel in genom att sänka ner den i altanen, eller börja med tunnan och bygg upp området runtikring med trallvirke, sten eller något annat material. Eller bara ett par trappsteg, det funkar också.

Endast fantasin sätter gränser för vad ni kan åstadkomma. Sätt några möbler i anslutning till tunnan så att de som inte vill bada lika länge som de största entusiasterna inte behöver lämna gemenskapen bara för att de kliver upp ur vattnet. På det sättet kan ni utan att skämmas bjuda in fler människor än vad som får plats i tunnan och så kan ni bada i omgångar. Har ni även bastu kan ni rotera mellan ”spa-stationerna” under många timmar.

Men pass på så att ni inte blir föreståndare för en lokal spaanläggning. Poängen är ju att ge sig själv en möjlighet att varva ner i hemmiljö, hopkrupen i en badtunna med härligt varmt vatten, lyssna på det underbara ljudet av sprakande ved och njuta av livet.