Välkommen till Polhus nya webbplats! Samma tillförlitliga service - ny design.
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Attefallshusets historia och framtid

Agneta Broman / 2 min läsning / Attefallshus

Attefallshus är numera en etablerade hustyp, men faktiskt var det först i december 2013 som Boverket presenterade attefallshuset i en rapport. Idén var att man utan alltför mycket administration skulle få slå upp ett hus på upp till 25 kvadratmeter. Namnet kom från Sveriges dåvarande bostadsminister Stefan Attefall och det var tänkt att dessa hus skulle råda bot på bostadsbristen. De som hade en stor tomt skulle kunna slå upp ett attefallshus och hyra ut det till en bostadslös. Mycket enklare än att stycka av tomten. Då kan man ju heller inte ändra sig och behålla det nya huset själv.

Till en början var marknaden lite avvaktande. Första året byggdes inte många attefallshus och det tog lång tid innan de sågs som något annat än en större friggebod. Så småningom började allt fler se poängerna, att attefallshuset gick att utforma som en komplett bostad med badrum, sovrum, vardagsrum och kök. Inte minst sovloftet öppnar upp för fria planlösningar som innefattar alla rum man behöver. Ett attefallshus går att bo i.

Men det måste man inte. Attefallshuset går också att använda som en gäststuga för tillfälliga nattgäster, ett arbetsrum med pentry, extra boyta i ett eget hus, uthus, växthus eller som vilken förrådsyta som helst. Kanske är det just mångsidigheten som borgar för att attefallshuset går en ljus framtid till mötes. Ännu fler kommer att byggas ju fler som upptäcker fördelarna.

Den största är nog enkelheten. Att bygga ut sitt befintliga hus är ett jätteprojekt. Samma sak att bygga ett nytt, stort hus. Ett villabygge kräver inte bara bygglov och diverse tillstånd, det kräver kunskaper och – även om du är händig – hjälp av andra. Bara markberedningen för ett stort hus är ett stort projekt.

Attefallshuset kräver nästan ingenting av det där. En plan markplätt bara. Det går att snickra av lösvirke, men när allt annat med attefallshus är så enkelt ska vi väl inte krångla till det. Köp ett färdigt hus istället, antingen en byggsats i färdiga byggelement eller en knuttimrad. Bägge varianterna är utformade för att oerfarna byggherrar ska få ihop sitt eget attefallshus, men den som är ännu mer bekväm (eller bara ointresserad av att bygga hus när det finns andra som är bättre på det) kan köpa monteringen som tillval. Då är det bara att klicka hem huset och vänta tills det är klart. Enklare blir det inte.

Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!