Artiklar

Start / Artiklar / 8 tips för att ta kontroll över ditt garage

8 tips för att ta kontroll över ditt garage

Tillhör du dem som inte får plats med bilen i garaget, för där inne är det så stökigt att du inte vet var du ska börja reda upp i röran? Här följer åtta tips för att optimera garageutrymmet.

Dela in garaget 

Garage används ofta inte bara som bilförvaring utan också som ett allmänt förråd, verkstad, hobbyrum och mycket annat. Genom att dela in rummet i olika zoner ser du till att alla användningsområden får plats på den begränsade ytan. Annars riskerar det att bli varken eller. 

Arbetsbänk 

Arbetsytor brukar vara ett av de största problemen, och måste man först lägga en timme på att hitta någonstans att arbeta blir det lätt att aldrig börja. Med en väggmonterad arbetsbänk och en smart verktygstavla i anslutning kommer du snabbt igång med små och stora projekt. 

Gör det själv! 

Det finns massor av färdiga skåp, lådhurtsar och sorteringsfack att köpa, men ibland blir det allra bäst att göra en egen lösning. Titta på vilka verktyg och maskiner som ska få plats i ditt garage och klura ut vilka typer av hyllor, lådor och hängare du behöver. Kanske visar sig ett pennskrin från kontorsvaruhuset vara en perfekt förvaring för skruvmejslar. Tänk praktiskt! 


Sortera på väggarna 

Genom att sätta upp hyllor och skåp på väggarna kan du utnyttja utrymmet maximalt. Trädgårdsredskap tar nästan ingen plats alls om de hänger intill väggen, medan de lätt fyller upp hela rummet liggandes på golvet. Med hjälp av trådbackar, stringhyllor och konsoler kan du skapa ett överskådligt förvaringssystem på väggen. 


Sortera i taket 

Taket är en annan outnyttjad yta. I taket är det ingen som snubblar över utslängda saker och bråte. Med ett fiffigt lådsystem kan du enkelt sortera upp ägodelarna på ett smart sätt. Bildelar, verktyg, sportgrejer, skor, julsaker och spik – var sak för sig, lätt att hitta. 

Optimera parkeringen 

Även om du känner din bil utan och innan är det alltid trångt att parkera i garaget. Har du otur räcker det med att en enda gång köra några centimeter för långt eller öppna en dörr lite vårdslöst för att få en irriterande buckla eller repa i lacken. På båtar hänger man fendrar av gummi eller frigolit över relingen för att skona båten från andra fartyg och hårda bryggor. Dessa fungerar lika bra för bilar genom att fästa dem på utsatta garageväggar. Ett annat sätt att få marginalerna på sin sida är att hänga tennisbollar från taket så att du märker när du är på väg att köra för långt. 

Gör garageporten smart 

Med en vanlig mobiltelefon kan du styra porten, öppna den inifrån bilen och i efterhand kontrollera att dörren är stängd. Allt med hjälp av sensorer. Förutom att det spar tid är det en fröjd att slippa kliva ur bilen en extra gång. Dessutom bidrar det till säkerheten och håller både tjuvar och råttor på avstånd. 

Hitta nya användningsområden 

När du rensat i garaget kan det mycket väl visa sig att det blir mer yta än du hade räknat med. Kanske kan du klämma in ett arbetsrum eller hemmagym vid sidan om bilen. Eller en replokal eller cykelverkstad, allt hänger på hur lyckad städningen blir och vilka intressen som finns i hushållet. 

Så ta tag i garaget, förvandla surdegen till ett rum fyllt av positiv energi!