Agneta Broman / 2 min läsning / Attefallshus, Garage, Friggebodar
Det är en sak att köpa Ikeamöbler, men vågar man verkligen köpa ett helt hus i byggsats?Det är ju stor skillnad på en bokhylla och en byggnad som ett Attefallshus, friggebod, förråd, fritidshus, bastu, garage, carport, lusthus, paviljong eller ens ett så obetydligt litet hus som ett utedass eller lekstuga. Det korta svaret är ja. Här kommer ett mer utförligt svar och anledningar.
Smidigt och enkelt
Att bygga ett hus med lösvirke från grunden är en svår uppgift för de allra flesta. Ett hus är ju så mycket mer än väggar, golv och tak. Det finns regler och principer för bärighet, taklutning, hållfasthet, luftspalter, brandsäkerhet och mycket annat, med långtgående konsekvenser för den som felar. Man kan alltid ta hjälp av ritningen så att man inte bryter mot några lagar, men man kan fortfarande fördärva byggmaterial, eller avsevärt förkorta byggnadens livslängd, genom att bara råka göra ett fel.
Ett prefabricerat hus med färdigsnickrade väggar i byggelement eller knuttimrat är förbi den typen av problem. Här är eventuella luftspalter redan färdiga och måtten klara. Komponenterna sätts samman till ett färdigt hus på samma sätt som man bygger med lego eller meccano.
Samtidigt blir leveransen både snabbare och mindre komplicerad än att leverera färdigbyggt, även om vi pratar om så små hus som lekstugor eller redskapsförråd. Även det påverkar naturligtvis det slutliga priset. Man får helt enkelt det bästa av två världar genom att köpa i byggsats – lättare än lösvirke och billigare än färdigbyggt.
Färre frågetecken
Det är mycket att tänka på när man ska bygga hus, och hur noggrannt man än planerar kommer det alltid att dyka upp oförutsedda händelser. T ex att det material man beställt inte kommer i tid eller inte går att få tag i. Mycket av byggmaterialet man använder när man snickrar hus är ju helt eller delvis baserat på trä, som är ett levande material med korta ledtider. Det går helt enkelt inte att veta att de brädor, reglar eller dörrar man bestämt sig för finns tillgängliga just när man behöver dem.
Samma sak gäller för personal. Inte att de är gjorda av trä utan att de kan bli försenade. Och om snickaren blir sen måste man kanske skjuta upp tiden man bokat med rörmokaren, som i sin tur är beroende av elektrikern. Det blir ett tidsödande pusslande som nästan aldrig går helt smärtfritt.
Genom att köpa huset i byggsats är det mycket mindre som kan gå på tok. Leveransen aviseras i god tid och resten av arbetet fixar kunden, som därmed slipper bli beroende av andra. Den allra största osäkerhetsfaktorn, priset, har man också klart för sig långt i förväg och slipper mötas av akut chock när något plötsligt blir dyrare än planerat.
Hur går det till?
Största tryggheten är kanske ändå att man i förväg vet hur slutresultatet kommer att bli. Byggsatser från Polhus finns väldokumenterade med både fakta och bilder, och det går till och med att åka och titta på hur ett hus av samma modell ser ut i färdigt skick. Det är alltså bara att i lugn och ro välja vilket hus man vill ha.
När byggsatsen levereras medföljer allt material. Det är ingen risk att man råkar få för klen dimension på skruvar eller fel fönsterfoder. I paketet finns också ritningar och en monteringsanvisning för hur allt ska sättas ihop, på rätt sätt och i rätt ordning.
Och uppstår det frågor – det gör det ju nästan alltid – finns Polhus kundtjänst och byggexperter aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller epostmeddelande. En byggsats från Polhus kommer med ett paketpris och i det paketet ingår totalt engagemang tills huset är klart och kunden är nöjd.
Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.
Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!