Artiklar

Start / Artiklar / Bygga lekstuga - tips

Bygga lekstuga - tips

Att bygga en lekstuga är ett projekt många har på att-göra-listan. Kanske är det en dröm för barnen mer än för föräldrarna, men det finns fördelar för hela familjen att barnen får ett krypin på den egna tomten, på lagom avstånd för att få vara för sig själva, men tillräckligt nära för föräldrarna att kunna hålla koll. 

Att bygga en lekstuga själv är ett lagom stort projekt för de allra flesta. Både kostnad och arbetsinsats är överkomliga. Kanske kan man låta barnen vara delaktiga och t ex hjälpa till att gjuta plintar eller måla lekstugan. Om man inte vill göra stugan till en glad överraskning, att den plötsligt bara står där en dag.

{%mailerlite_assembly_guide_widget%}

Bygga lekstuga själv

Att bygga lekstuga från grunden helt själv innebär att kan man göra lite som man känner för. Du kan helt enkelt göra det som passar dig och dina förutsättningar bäst. Detta kräver dock att du vet vad du gör och inte är en nybörjare. En annan fördel med att bygga lekstugan själv är att totalpriset oftast blir lägre då du köper stugans lösvirke själv. Att köpa ett färdigt paket är dock enklare och snabbare men oftast något dyrare än att bygga själv eller att köpa en nyckelfärdig byggsats.


Bygga lekstuga i byggsats

Att köpa en lekstuga i byggsats är lite av det bästa av två världar. Det blir lättare att förutse kostnaden och att få ett bra resultat. Polhus byggsatser är utformade för även den som inte byggt tidigare ska få ihop det, men den som kör fast får såklart hjälp av Polhus byggexperter som finns bara ett telefonsamtal bort under hela byggprocessen.

Med nyckelfärdiga byggsatser från Polhus kan du alltid lita på att du får:

Genom åren har vi hundratals kunder som har använd våra färdiga byggsatser. 90% av våra kunder tycker att kvaliteten på byggsatsen var positiv eller mycket positiv och 79% tyckte att leveransen fungerade bra eller mycket bra.

Behöver jag bygglov för att bygga lekstuga?

Det krävs normalt inget bygglov för att bygga en lekstuga. Det kan däremot vara bra att känna till några regler innan du sätter igång ditt projekt. För att klassas som friggebod ska din lekstuga leva upp till följande:

Även om din lekstuga checkar av ovan kriterier så måste den fortfarande leva upp till kraven i plan- och bygglagen. Lekstugan får t.ex. inte byggas ihop med andra byggnader. Den kan även behöva en speciell dispens om den byggs på ett värdefullt kulturmiljöområde eller om du ska bygga den nära sjö, hav eller vattendrag.

Är du är osäker på någonting kan du alltid kontakta din kommuns byggnadsnämnd för att få klarhet.


En lekstuga för barn eller någonting mer?

Bara för att det är en lekstuga för barn betyder ju inte det att man nöjer sig med lägre standard eller accepterar en ful byggnad på tomten, och en välbyggd lekstuga håller kanske längre tid än barndomen. När ni ändå bygger, varför inte välja en modell som är tillräckligt stor för att rymma lite trädgårdsredskap, utemöbler eller cyklar? Stora lekstugor kan mycket väl användas som förråd vintertid, eller den dag barnen ledsnat på huset.


Relaterat för Bygga Lekstuga

Alla Polhus lekstugor

Regler friggebodar