Artiklar

Start / Artiklar / Ett hjärterum att filosofera i

Ett hjärterum att filosofera i

Många har bilden av utedass som fallfärdiga, smutsiga hus med gistna dörr. Där går man in, gör det man ska, går ut igen och hoppas att det dröjer länge till nästa gång. Men så behöver det inte alls vara. Ett utedass ska vara ett stabilt och inbjudande hus där man vill ta sig tid.

Allt beror på hur man utformar det. Ett bra utedass har gott om plats. Det finns ingen anledning att man ska behöva backa sig in i rummet för att det är för litet för att vända sig i. Visst kan man förvara några trädgårdsverktyg där som man vill skydda mot regn och snö, men bara om platsen finns.

Sedan är det färgsättningen. Det klassiska utedasset är rött på utsidan. Det behöver det inte vara, men det funkar absolut. Men på insidan är det viktigt att det inte är mörkt och murrigt. Det gör bara att det känns litet och ogästvänligt. Dessutom blir det svårare att hålla rent. Satsa hellre på ljusa färger. Vitt eller naturligt träfärgat t ex. Det gör rummet mycket mer inbjudande.

I själva inredningen bör man eftersträva både mysfaktor och praktiska val. Håll golvet rent från saker att snubbla på. Den nödige besökaren ska varken behöva hoppa över toapapperslager eller hinkar med bark eller strö på sin väg in. Att låta golvet vara tomt gör det också enklare att städa. Vissa tider på året är det lätt att dra med sig lera och fuktiga löv in på utedasset. Se därför till att det går smidigt att städa ur det.

Då är det bättre att sätta upp hyllor på väggarna där var sak har sin plats. En bokhylla med böcker och tidningar pryder sin plats och fyller sin funktion. Även om man inte är den toalettläsande typen signalerar det lugn och trivsel. Sätt gärna en detaljrik tavla eller plansch på väggen som besökaren kan titta på och drömma sig bort i. Är väggarna neutralt ljusa får det gärna vara lite färg i den.

Men allra bäst distraktion uppnår man kanske med ett fönster, på dörren eller väggen, så att man kan titta ut på naturen. Eller skaffa en tudelad, så kallad stalldörr där man kan välja att ha den övre delen öppen när vädret tillåter. Naturen är en utsikt man aldrig ledsnar på och har man tur kan man får se en älg eller räv genom fönstret.