Välkommen till Polhus nya webbplats! Samma tillförlitliga service - ny design.
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Måla Fasad – Tips på hur du målar ditt trähus

Andreas Lindberg / 2 min läsning / Ytbehandling

När man tänker på husbyggande är det nog i första hand byggprocessen man ser framför sig. Men faktum är att måla fasaden på rätt sätt är minst lika viktigt. Obehandlat trä bryts ned på nolltid, får sprickbildning och blir grått. Den största boven i dramat är varken regn eller snö utan solens UV-strålar när du ska måla om ditt hus. Det berättar Stefan Wahlberg, teknisk konsulent på AkzoNobel, färgkoncernen med välkända varumärken som Nordsjö, Cuprinol och Hammerite. 

Vilken färg ska man välja till ett hus i planhyvlat grantimmer från Polhus? 
En opigmenterad, alltså färglös, olja håller bara något år innan det är dags att måla på nytt. En pigmenterad olja håller 3-4 år och med en lasyrfärg är man uppe i 5-6 år innan det är dags igen. En så kallad täcklasyr, som är en blandning av lasyr och en heltäckande färg, håller 10-12 år innan huset behöver målas om, men allra bäst håller en helakrylatfärg, som skyddar fasaden i 15-16 år.

Stefan Wahlberg, teknisk konsulent på AkzoNobel

Ska du måla ditt trähus krävs förarbete

Vid nymålning ska träet först impregneras, särskilt viktigt är det att mätta ändträet i snittytan på stocken, men Stefan Wahlberg rekommenderar att man impregnerar alla träytor med en vattenbaserad impregneringsolja när man ska måla ett trähus. Det ger ett effektivt skydd mot alger och mögel. Sedan ska träet grundmålas (gäller om man ska måla huset med en täckande färg) och som avslutning färdigstryker man 2 gånger med täckfärgen/lasyren. Vid ommålning krävs det också en del förarbete. Tidigare målade ytor tvättas och sköljs av och löst sittande färg och gråträ måste skrapas/slipas bort. Eventuella trärena ytor ska impregneras och grundmålas (gäller om man ska måla huset med en täckande färg) innan man färdigmålar med toppfärgen. Vid all målning är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för ett både snyggt och hållbart resultat. 

Se till att träet är torrt innan du målar

Trä ska inte ha en högre fuktkvot än 16 procent. Det har Polhus byggsatser vid leverans, men om det regnat under hela byggprocessen måste man sedan låta träet torka. Målar man när underlaget är för blött riskerar man att färgen inte fäster, det blir så kallad blåsbildning när man kapslar in fukten. Ett bra sätt att kontrollera fukthalten är att köpa en fuktmätare. De billigaste kostar ett par hundralappar. Billigt, om man betänker vad hus och färg kostar.

Rygga inte tillbaka för att måla om huset själv.

Färgexperten Stefan Wahlberg tycker att glada amatörer absolut klarar av att måla huset själva, utvändigt som invändigt. Men det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer. Olja, grunda och måla det antalet strykningar som anges för ett optimalt resultat. Det riskerar att kosta lite mer och ta lite längre tid än husägaren hade hoppats, men i slutändan lönar det sig att vara noggrann.

"Vid all målning är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för ett både snyggt och hållbart resultat."

Stefan Wahlberg, teknisk konsulent på AkzoNobel

Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!