Artiklar

Start / Artiklar / Ett hus för bilen

Ett hus för bilen

Ett bostadshus är ett hus för människor att bo i, en lekstuga är till för människors lek. Ett garage däremot är ett hus för bilar, eller möjligen motorcyklar eller gräsklippare, men åtminstone främst för fordon och inte för folk.

Ändå är det en bra idé att skaffa ett garage eller en carport. Det är människor som betalar för bilarna och därför tjänar vi på att de mår bra. Förutom när bilarna används slits de allra mest av att stå utomhus. Bilar gillar varken snö, regn, sol eller blöta löv. Lacken mattas, plåten rostar, gummit torkar och batterierna laddas ur. Minst av allt gillar bilar att kallstartas. Varje kallstart sliter på motorn, även om det inte är jättekallt ute. Att få in bilen inomhus eller åtminstone under ett tak förlänger livslängden.

Dessutom ska det inte stickas under stolen med att det är bekvämt även för föraren. Använder man bilen varje dag, för att pendla till sitt arbete och/eller handla och göra andra ärenden är det jobbigt med en bil som antingen är kall som en frysbox eller het som en bastu. Med tak över bilen slipper du ytterligheterna.

Om du behöver ett knuttimrat dubbelgarage med vipport och fönster eller nöjer dig med en enkel carport är upp till dig. Alla varianter skyddar bilen, så det beror mer på tycke och smak, hur stort bilintresse du har och kanske också vad du har för bil. En annan möjlighet är kombinerade utrymmen där bilplatsen är sammanbyggd med ett förråd för cykeln eller trädgårdsverktygen.

Vill du kunna meka med bilen är garage det givna valet, gärna ett stort och rymligt så att du slipper trängas med väggarna. Ett garage går dessutom att värma upp, men även om du inte gör det håller garaget undan fukten. När man kör ut bilen går garaget att använda som verkstad eller hobbyrum.

En carport tar mindre plats, är lättare att parkera i, fylls inte med avgaser och även här slipper du skrapa bort is från rutorna även om temperaturen kryper ner en bit under fryspunkten. Behöver du mer värme går det att sätta en kupévärmare i bilen.

En carport blir billigare än ett garage, men även om båda alternativen kostar pengar får man igen det. Bilen är ofta en de dyraste ägodelarna vi har, och också den ägodel vi tillbringar mest tid med. Därför kan den vara värd omsorgen som tak över huven ger.