Artiklar

Start / Artiklar / Förråd – ingen gammal dröm

Förråd – ingen gammal dröm

Många kvinnor drömmer om en walk-in-closet medan männen ser en fullt utrustad verkstad framför sig där de kan meka och stöka till bäst de vill. Barn vill ha en koja, kanske uppe i ett träd dit vuxna inte äger tillträde, och de vuxna spelar på lotto för att ta hem drömvinsten och skaffa sig ett eget slott. Grovt förenklat såklart, en del drömmer varken om slott eller koja, och absolut ingen människa har haft en gammal orealiserad dröm om att skaffa ett förråd. Ett förråd är ett fyrkantigt skal med enda användningen att fylla med saker man för närvarande inte behöver, det är snarare motsatsen till ett drömhus.

Därför väntar vi ofta länge med att skaffa förråd. Vi tänker att får vi bara tid ska vi istället rensa upp bland våra ägodelar så att vi inte behöver förvara dem. Men så blir det ju aldrig. Inte bara för att vi inte tar oss tid att städa utan mest för att vi genom årens lopp samlat på oss en massa grejer vi inte vill göra oss av med.

Förrådet är också förutsättningen för att saker ska hända. Den som har en trädgård behöver verktyg. Har man gräsmatta bör man skaffa en gräsklippare och ska man odla måste man ha spadar, krattor och andra verktyg, vattenkannor och slangar, frön, jord, gödsel och andra jordförbättringsmedel. Det går att ha mycket utomhus, kanske under ett snedtak eller en presenning, men hur kul är det att fixa med något om man inte har sina verktyg och material samlade, smidigt och överskådligt? Inte särskilt.

Det är bara ett exempel. Det är samma sak om man ägnar sig åt någon materialsport som cykling eller paddling, bara andra tillbehör som behöver ett utrymme. Sedan är det förvaringsbehovet, det har vi alla. På vintern vill man ställa undan utemöblerna, på sommaren snöslungan. Allting håller längre och bättre om man kan ställa dem i ett hus, och alla saker går lättare att hitta om de har bestämda platser.

Så till slut skaffar vi ett förråd, en bod eller trädgårdsskjul i ett utförande som passar för det vi ska använda förrådet till. Det kan vara stort eller litet, ha högt eller lågt till tak, ha en liten smal dörr eller rejäla portar, stora fönster på väggar och dörrar eller helt utan. Allt hamnar på rätt plats och allt blir lite roligare än tidigare.