Artiklar

Start / Artiklar / Friggebod – en plats att leva

Friggebod – en plats att leva

En friggebod skaffar många för att få lugn och ro, ett eget hus där man kan kan läsa, skriva och arbeta under tystnad. Men det går att tänka tvärtom. Genom att friggeboden är en fristående byggnad med isolering i väggarna går det att både leva och leva om där, utan att störa lugnet för familjen eller radhusgrannarna.

Friggeboden är t ex utmärkt som musikstudio och replokal. Storleken räcker mer än väl till för ett inhysa ett rockband, komplett med trumset, akustiska stränginstrument och en sångare som tar i från tårna. Om någon i familjen spelar trummor eller fiol kan denna lösning rädda både husfrid och äktenskap.

Även om man inte spelar själv kan man vilja lyssna på hög musik. Musikälskare kan visserligen sätta på sig hörlurar, men alla musikintresserade vet att det aldrig blir samma sak som att fylla hela rummet med ljud. Det är som att titta på långfilm i smartphone. Kan man inte göra det på riktigt kan man lika gärna låta bli. Därför kan friggeboden med fördel utrustas med ett hemmabiosystem med surroundljud. Här kan man frossa i god musik och film i världsklass utan att låta sig störas av mindre entusiastiska medmänniskor.

Dataspel är en annan verksamhet som delar mänskligheten i två delar. Gamers är en grupp som helst både vill ha tyst omkring sig och samtidigt kunna leva om. Spelar man multiplayer-spel ihop med kompisar och andra kommer man att prata och skrika medan alla runtomkring helst ska hålla tyst och tassa på tå. Det fungerar dåligt i en familjebostad, men i en friggebod kan spelaren leva ut och leva om.

Många hantverksmässiga hobbies är också ganska livliga vare sig man använder hammare, borrmaskin eller cirkelsåg. Trevliga för utövaren, men olidliga för dennes närstående. Förpassa hobbyaktivisten till en friggebod så blir alla nöjda och glada.

Ljud kan tyckas som en bagatell. I ett hushåll måste man komma överens och hålla sams, och ljud är ju ändå bara sammanpressad luft, hur illa kan det vara egentligen? Ganska illa faktiskt. Även lågfrekvent, störande oljud leder till sömnstörningar, huvudvärk och trötthet.

Och inte minst till irritation! Kan detta lösas genom att den som låter får en egen friggebod att hålla till i för sin ljudliga verksamhet blir det en vinst för alla inblandade, så innan ni går varandra på nerverna och är beredda att starta världskrig – köp en friggebod från Polhus.