Artiklar

Start / Artiklar / Friggebod – ett gästhus på tomten

Friggebod – ett gästhus på tomten

En friggebod kan man använda till mycket: hemmakontor, förråd, mörkrum, verkstad … Allra bäst behöver man den kanske när det dyker upp tillfällig utrymmesbrist. Om man inte har väldigt återkommande nattgäster är det få människor som inreder ett extra sovrum. För då står det ju helt obrukat när ingen hälsar på, vilket för de flesta av oss är normalläget.

Dessutom innebär det en väldig omställning att få besök över flera dagar. Dagtid går det bra. Är gästerna inte utflugna hela dagarna stör de ändå inte rutinerna särskilt mycket. På natten är det annorlunda. Gästerna har inte synkroniserat sin dygnsrytm för att smälta in. Antingen går de och lägger sig flera timmar efter en själv eller också går de upp en tid på dygnet när man själv vill sova. Särskilt på morgonen är vi inte så kompromissvilliga i våra rutiner. Vi vill kliva upp när väckarklockan ringer. Sedan har vi våra ritualer i badrummet som inte innefattar vänner och bekanta hur mycket vi än tycker om dem.

Att istället kunna erbjuda en gäststuga i form av en friggebod känns både praktiskt och lyxigt. Där står den, klar att inhysa gäster med kort varsel. En säng, sängbord, lampor – mer behövs ju inte. Visst vore det trevligt att kunna erbjuda ett fullt utrustat badrum, men om nöden faller på finns det kanske en toalett i källaren som gästerna kommer åt utan att väcka hela huset.

Kök behövs inte heller även om det kan gå att klämma in ett litet pentry i friggeboden. För de flesta är nog till och med en kaffebryggare överkurs, men ställ in en sådan och/eller en vattenkokare och gästerna kommer kunna underhålla sig själva flera timmar på morgonen.

Trots en gästsäng i friggeboden kan den också användas till annat. Boden kan fungera som förråd eller hobbyrum alla dagar ni inte har extra nattgäster. Allrahelst som folk knappast bara dyker upp och förväntar sig natthärbärge. Troligen har ni flera timmar på er att rensa upp, vädra och byta sängkläder. Det blir ändå ett klart mindre projekt än att utrymma barnrummet eller ordna så pass mycket golvyta i vardagsrummet att det går att trycka dit några madrasser.

När frågan kommer vet ni. ”Visst kan ni bo här, det blir inga som helst problem, det är bara roligt.” Ja, så säger man ju alltid, men med en friggebod på tomten kan ni mena det.