Artiklar

Start / Artiklar / Lekstugor skapar kreativitet

Lekstugor skapar kreativitet

För barn kan en lekstuga bestå av plywoodskivor och brädlappar, men det finns ingen anledning att en lekstuga ska se vara en sorglig brädhög på tomten. Lekstugor kan och ska se bra ut. En stuga från Polhus ser ut och funkar som ett riktigt hus, det är bara väldigt mycket mindre.

Och det finns alla anledningar att skaffa en lekstuga till barnen. Barn leker på helt andra sätt nu än tidigare. Datorer och telefoner har gjort människor mer stillasittande, och det gäller inte minst barnen som ju i högre grad lever i nuet och dessutom inte har någon tid att jämföra med. De vill också se på film, spela spel och kommunicera på internet.

Det behöver inte vara fel, de växer ju upp i en mycket mer elektrifierad värld än vi gjorde. Människokroppen har dock inte förändrats. Vi behöver fortfarande röra på oss, använda hela kroppen och träna vår motorik. Ju förr vi får in dessa rutiner, desto bättre. En människa som blir stillasittande som barn riskerar att bli det som vuxen och det är inte bara synd utan rentav farligt. Därför är det av största vikt att barn ges möjlighet att leka utan hemelektronik och ny teknik, ”som man gjorde förr”.

En lekstuga bejakar barns kreativitet. På ytan är det ett minihus på 2-5 kvadratmeter, men för dem är det en värld av drömmar. En plats där barnen kan hänga och skapa sin egen verklighet. I och utanför lekstugan gäller deras regler på lite lagom avstånd till mamma och pappa.

Här kan de leka och skapa på ett sätt som antagligen inte är möjligt i ett barnrum. Denna kreativitet har de nytta av hela livet, inte bara när de själva blir husägare utan även i arbetslivet och vid problemlösning i alla tänkbara situationer. Lekstugan lockar barnet från tv:n och läsplattan. Det behöver inte vara fel att använda tekniska hjälpmedel även i tidig ålder, men inget barn behöver mer skärmtid.

Gör lekstugan till en kreativ plats redan från början genom att ta med barnen i processen. Låt dem tycka till om designen och när byggsatsen från Polhus kommer kan barnen vara med och sätta ihop bitarna till sin egen lekstuga. Byggtiden blir antagligen längre genom att involvera barnen, men det kan bli ett minne för livet för hela familjen, och ett hus som är mindre än en bil kommer ni ändå få ihop på nolltid.