Hanna Bergström / 2 min läsning / Attefallshus, Friggebodar
De flesta som någon gång varit inne i en husvagn eller husbil har slagits av hur smart uttänkt allt är. Varje yta är optimalt planerad, överallt finns förvaringsutrymmen och många möbler har multipla funktioner. Sittplatserna har förvaring under sitsarna, ett bord går att sänka ner så att det tillsammans med soffan bredvid bildar en säng, verktyg, hinkar och dunkar är hopfällbara för att ta så lite plats som möjligt när de inte används. Ingenting är lämnat åt slumpen!
Det här sättet att tänka kan med fördel användas även i hus som inte går på hjul, särskilt när man ska inreda små hus som Attefallshus och friggebodar där det också är viktigt att nyttja varje vrå.
Tänk flexibelt
Det kanske allra viktigaste när man ska möblera små lokaler är att tänka mångsidigt. Varje möbel som har två eller flera funktioner spar plats.
Den vanligaste multifunktionsmöbeln i svenska hem är antagligen bäddsoffan. Den är praktisk när man får sporadiska nattgäster och vill kunna erbjuda en bra sovplats utan att behöva bära fram en säng från källarförrådet (och dessutom svära över att den är i vägen de 360 dagar om året den inte används). När den inte behövs för nattlogi viker man in sängdelen och får en helt vanlig soffa.
Stapelbara pallar är en annan fiffig lösning för tillfälliga behov. Vid de tillfällen man har många gäster är det guld värt att kunna trolla fram extra sittplatser, men det är inte tillräckligt värdefullt för att förvara en massa stolar när de inte behövs.
Andra flexibla lösningar är hopfällbara stolar och klappbord, som enkelt kan flyttas runt och plockas undan så att inredningen alltid passar för stunden. Väggstolar och bordsskivor som skruvas upp direkt på väggen och fälls ut när de ska användas är ett annat sätt att få sittplatser och arbetsbänkar att ta till vid behov och inte annars.
Använd väggarna
En annan nyckel till den perfekta inredningen i friggebodar och Attefallshus är att inte bara utnyttja golvytorna optimalt utan även väggar och tak. Med skåp och hyllor längs väggarna får man massor av extra förvaringsutrymmen, vilket nästan alltid är en brist i små hus.
Våningssängar är ett sätt att tänka i flera lager och därigenom få dubbel nytta av varje kvadratmeter. En arbetsplats i form av ett skrivbord sträcker sig sällan eller aldrig upp till taket, så där får man plats med en säng eller varför inte ett skåp eller en garderob ovanför.
Hörnen är särskilt svåra att använda smart, men det finns både skåp och hyllor som är specialdesignade just för att sätta i hörn och därmed ge maximalt utnyttjande av utrymmet. Exempelvis har badrumstillverkaren Svedbergs tagit fram ett specialdesignat hörntvättställ med tillhörande konsol och hörnspegelskåp för att kunna använda denna ofta bortglömda vrå.
Knep för det lilla huset
I små hus är det lätt att känna sig instängd, att det inte finns plats att röra sig. Visserligen ligger det något i det, man kan inte arrangera buggkurser i en friggebod, men till stor del handlar det om en känsla som går att trolla bort med enkla medel.
Att inreda med ljusa färger gör att ett utrymme upplevs som större än det egentligen är, och känns det grått och trist krävs det inte mycket färg för att ändra på det. Det är en av alla fördelar med att inreda små ytor.
Speglar är ett annat sätt att tillföra ljus och samtidigt ge illusion av att rummet är större. Om man är flera människor som bor i ett Attefallshus eller friggebod kan draperier göra det möjligt att skärma av rum och skapa sig lite avskildhet när behovet uppstår. Till skillnad från väggar kan de lätt plockas ner, skjutas undan och vikas ihop när de inte behövs. Flexibilitet är som sagt ett genomgående tema för smart inredning i små hus.
Prioritera
Det är viktigt vad man köper när man har små utrymmen, men kanske ännu viktigare vad man inte köper. Med 15 eller 25 kvadratmeter har man helt enkelt inte råd att fylla huset med möbler och saker som är ”ganska användbara”.
Det finns många tillverkare som specialiserat sig på inredning till små hus. Husvagnsbranschen har mycket som även passar i vanliga hus, och även småbåtsbranschen har fiffiga lösningar på utrymmesutmaningar på land. Men ibland är kravet på möbler och inventarier så exakt både ifråga om mått och funktion att man helt enkelt gör klokast i att göra det själv. Det blir oftast både billigast och bäst så, för att inte tala om roligast.
Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.
Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!