Artiklar

Start / Artiklar / Att leva och bo i "Tiny Houses"

Att leva och bo i "Tiny Houses"

Mikrobostäder är en trend som vuxit sig allt starkare i hela världen. Därav den engelska rubriken, eftersom det inte finns någon riktigt bra svensk översättning. I USA, Tiny house-rörelsens hemland, räknas alla hus under 500 kvadratfot (46,5 kvadratmeter) som små hus, men många bor betydligt mindre än så.

Även i Sverige och övriga Europa har folk fått upp fördelarna med minimalismen. För att det är svårt att hitta bostäder i de stora städer där många vill bo och studera, och för att många inte har råd att bo stort. Men också helt frivilligt, för att gynna den egna plånboken och miljön. Med ett mindre boende blir även det ekologiska fotavtrycket mindre.

Det kan handla om att bosätta sig i en husvagn, en hembyggd bovagn, husbåt eller jordskepp, men också ett helt vanligt Attefallshus med plats för normala bekvämligheter som tvättmaskin, dusch och platt-tv.


Pengar över till annat

Eftersom varje kvadratmeter kostar är en liten bostad billigare att köpa, billigare att äga, billigare att hyra och billigare att värma upp, vilket ger den boende möjlighet att lägga pengar på annat. Frivillig enkelhet, eller downshifting som det kallas med ett internationellt ord, är en strömning som går ut på att minskad konsumtion möjliggör ett enklare liv med färre ägodelar och färre arbetstimmar. Eller bara ökad frihet, vad man än väljer att göra med den.

I en värld med allt mer status och prylar, där det lånas pengar som aldrig förr för att ha råd att upprätthålla ett kostsamt liv man kanske inte ens mår bra av, är det naturligt att fler och fler människor väljer att kliva av ekorrhjulet och söka nya vägar till lycka. Eftersom boende för de allra flesta är den dyraste utgiften är det naturligt att börja i den änden.


Håll rent

Inte nog med att många saker inte per automatik ger oss lycka. Välståndet kan också ge oss en känsla av instängdhet, hur stort vi än väljer att bo. ”Den som spar, han har”, sägs det, men om en massa ägodelar man i stort sett aldrig använder resulterar i att man måste ha ett större boende än man annars behöver är det väl i själva verket ett gigantiskt slöseri? Mahatma Gandhi lär en gång ha sagt: ”Om du äger fler än 50 saker så är det sakerna som äger dig.”

På så vis kan ett mindre boende ge ökad frihet. Det är lättare att hålla ordning i ett litet hus än i ett stort. Eller rättare sagt, det finns inget alternativ! Med 15 kvadratmeter, som i en friggebod, eller 25 kvadratmeter, som i ett Attefallshus, kan man inte inreda en skrubb med en massa skit man å ena sidan inte vill ha, å andra sidan inte ids göra sig av med. Enligt köp- och säljsajten Blocket har det genomsnittliga hushållet ägodelar till ett värde av runt 25 000 kronor i sina förråd. Att rensa ut sådant man varken behöver eller använder gör att man hittar och uppskattar det man har kvar.


Det finns alltid lösningar

”Kul tanke, men för oss skulle det inte fungera”, säger många som aldrig på allvar försökt att bo på en liten yta, men vad är det egentligen man måste försaka? Om vi enas om att ett proppfullt vindsförråd inte är ett tecken på lycka och välstånd, vad skiljer då det lilla huset från det stora? Vi har också slagit fast att ett litet hus kräver att man håller ordning och reda kontinuerligt, men inte heller det är en uppoffring.

Då återstår utmaningen att hitta lösningar på den utrymmesbrist som uppstår. I länder som Kina och Hong Kong är den genomsnittliga boytan per person mindre än hälften jämfört med i Sverige, så miljarder av människor har redan ställts inför samma frågor. Troligen behöver du inte gå så långt för att hitta utvägar, särskilt eftersom trenden med små bostäder är så stark. Ikea har kompletta kök med kokplattor, diskhoar, ugn, mikro och förvaring för ytor så små som 1,2 meters bredd.

Och har man skaffat ett komplett hus från Polhus för runt hundratusen kronor har man ofta råd med inredning i toppklass. I ett litet hus blir det ändå billigt, vilket är ännu en fördel med att bo smått.