Fri frakt över 1990 kr
Öppettider: Mån - fre: 09.00 - 19.00
Våra experter är tillgängliga igen måndag 09:00
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Utedass – inne att vara ute

Mikael Nilsson / 2 min läsning / Utedass

Idag är det självklart för de flesta att ha en toalett i sin bostad. När behoven trycker på går man dit och spolar sedan ut alla bevis med vatten genom avloppsledningar. Men för bara hundra år sedan var det inte alls givet att ha en vattenklosett i boningshuset, och ytterligare några decennier bakåt var toa liktydigt med torrklosett i ett eget hus, ett så kallat utedass.

Kanske är vi på väg tillbaka till naturen i detta avseende. Dagens ökande miljömedvetenhet har fått oss att inse det orimliga i att blanda förstklassigt gödsel med vatten och spola iväg det till ett reningsverk. Torrdassen har kommit tillbaka. Det är mulltoaletter, förbränningstoaletter, komposterande toaletter och olika typer av separeringsfunktioner som delar upp det torra och blöta avfallet vi människor avger, för att på så sätt få bort lukten.

Nästa steg är att ifrågasätta varför vi ska kissa och bajsa i samma hus som vi lever. Människan är det enda djuret som tycks ha glömt bort logiken i att inte skita där man bor. Denna utvärderingsprocess är redan igång. Såväl inredningsmagasin som byggprogrammen i tv talar poetiskt om ”hemlighusen” och dess fördelar. Förutom det uppenbara, att avföring går att förvandla till idealisk odlingsjord, slipper vi många problem om vi väljer bort VC. Avloppssystemen blir enklare, billigare och betydligt trevligare att jobba med om det smutsigaste som släpps igenom är diskvatten.

Det är också utrymmeskrävande att ha toa i bostaden. Det är ett helt rum som bara används några minuter om dagen och som dessutom inte kan placeras vartsomhelst. Man måste tänka på avloppsaspekten och ljudet, och det är inte tillåtet att ha toaletten i anslutning till köket.

Många kommer även fortsättningsvis att vilja ha en vattenspolande toalett i boningshuset, men det är inte fel att ha en backup i form av ett utedass. Om inte hemma så på sommarstället. Varför dra avlopp och riskera läckage, översvämning eller att vattnet fryser när allt som egentligen behövs är en tunna?

Utedass är inte bara praktiskt, det är också mysigt att ha ett helt hus för sig själv när man ska göra det privataste man kan tänka sig. Glöm lukten! Den går att få bort med fläktar (gärna solcellsdrivna), släckt kalk eller parfymerade sanitetsvätskor. Ett välskött utedass är inte det minsta äckligt, det är naturligt och trivsamt.


Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!