Agneta Broman / 2 min läsning / Attefallshus
Attefallshus är små, praktiska och relativt billiga. De fungerar tveklöst som hemmakontor eller gäststuga, men kan man verkligen bo på 25-30 kvadratmeter? Det verkar osannolikt om man är van vid en större bostad, men det finns människor som helt frivilligt bosätter sig i husbilar och husvagnar, och de är ju ännu mindre.
Självklart går det att bo i ett attefallshus! Finns det sovrum, badrum, kök, allrum och förvaringsutrymmen har man allt man behöver. Genoam att förlägga sovrummet till loftet spar man i princip in ett helt rum där. Det finns ju egentligen ingen anledning att ha ståhöjd i ett rum där man ska sova. Badrum behöver inte vara så stora om man utnyttjar varje skrymsle. Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum sparar också plats och rymden gör att det inte känns trångt.
Tiny house-rörelsen har länge varit stor i USA, men har på senare tid tagit fart även i Europa. Med hjälp av bäddsoffor och hopfällbara möbler går det att pressa ner utrymmesbehovet, och hur mycket prylar behöver man egentligen? Minimalismen är en annan trend på frammarsch.
Det finns också en miljöaspekt på boendet. Mindre bostäder minskar människans miljöpåverkan eftersom det blir billigare både att bygga och att värma upp. Dessutom blir bostaden billigare, både i inköp och de löpande utgifterna. När man bor litet har man råd med exklusiva materialval, för det blir inte så mycket dyrare för det, och underhållskostnaderna för ett attefallshus blir en bråkdel av kostnaden för att bibehålla en större villa.
I ett attefallshus är det nära ut. Man är alltid bara några korta steg från ytterdörren. Det kan tyckas irrelevant, men det är lättare att leva i samklang med naturen i ett attefallshus än i en lägenhet några våningar upp, inte bara för att man vet att boendet sliter mindre på planeten.
I många storstäder är den genomsnittliga boarean per person inte mycket större än 30 kvadratmeter och med fiffiga lösningar går det utmärkt att komma ner ytterligare några kvadrat. Många som provat vill inte tillbaka till ett större boende. Det är inte bara en prisfråga. I ett attefallshus är det nära till allt och den kompakta bostaden inbjuder till ordning. Det går helt enkelt inte ha stökigt när man bor litet, det funkar inte, och det går dessutom väldigt snabbt att städa. Efter en tid blir attefallsboendet lätt en självklar livsstil.
Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.
Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!