Fri frakt över 1990 kr
Öppettider: Mån - fre: 09.00 - 19.00
Våra experter är tillgängliga igen måndag 09:00
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Bada som på medeltiden

Agneta Broman / 2 min läsning / Bastu

Man kan tro att bastu är ett nytt påfund, särskilt om man ser modernt designade elektriska bastuaggregat med trådlös fjärrkontroll, men människan har faktiskt bastat ända sedan medeltiden. Eller möjligen ännu längre. Persiska nomadfolk sägs ha använt sig av så kallade ”svettbad” redan för tretusen år sedan. I Norden har man troligen badat bastu i tvåtusen år och idag är Tammerfors i Finland officiell huvudstad för bastubad.

Genom åren har bastuns popularitet pendlat lite fram och tillbaka, men från 1900-talet och framåt har bastun vunnit mark eftersom man funnit bastubad att vara både hygieniskt och nyttigt. För att inte tala om trivsamt och njutbart. En enkel bastu är en billig konstruktion. Därför har även de lägre samhällsklasserna kunnat ägna sig åt bastu, ett folkligt sätt att hålla sig ren.

Bastutraditionerna har moderniserats med åren, inte minst utrustningen. Under senare delen av 1900-talet kom elaggregaten som gjort bastandet enklare. Förutom att man inte behöver elda eller engagera sig för att få rätt temperatur har det blivit lättare att bygga en bastu. När man inte längre behöver en skorsten kan bastun enkelt byggas in i nästan vilken bostad som helst, även i flerbostadshus. Med en timer kan man slå igång den på en bestämd tid och hoppa in i en varm bastu det första man gör när man kommer hem.

Mycket är sig ändå likt i en bastu på 2000-talet och en på medeltiden, och många traditionalister tycker att en riktig bastu eldas med ved, man häller vatten på stenar med en skopa och sitter på kvistfria träbänkar, nu som då.

För den som vill är det dock möjligt att inreda sin bastu högteknologiskt. Man lyser upp lavarna med infällda ljusramper av LED-lampor och spotlights. Man lyssnar på musik i särskilda bastuhögtalare som är helt vattentäta och klarar värmen. Den gamla kvicksilvertermometern är utbytt mot en modern som dessutom har en hygrometer som mäter luftfuktighet, möjligen digitalt, och det eluppvärmda bastuaggregatet med trådlös styrenhet är rena datorn.

Allt det där är möjligt, men man kan ju ändå inte bli mer än ren och det blir man lika bra i en traditionell, vedeldad bastu, på en lave av al eller asp, där man också har en traditionell bastustäva med skopa i trä. Valet är ditt.


Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!