Artiklar

Start / Artiklar / En lekstuga för alla

En lekstuga för alla

Lekstugor köper man för barnens skull. Samtidigt ska man inte sticka under stolen med alla fördelar för barnens föräldrar. Som förälder finns det ingenting roligare än att glädja sina barn. Ger man dem ett hus blir man dessutom en superförälder i deras ögon, och det är också en bra känsla. Alla vuxna som hade en lekstuga som barn kommer ihåg hur det var att få ett eget litet hus på tomten. Det är klart att man vill ge detta även till sina egna barn.

Gör det tillsammans! Ha ett familjeråd där ni bestämmer var på tomten lekstugan ska stå, vilken modell ni ska välja och vilken färg det ska vara på fasaden och fönsterfodren. Gör det till ett familjeprojekt, från att ni jämnar till marken för att sedan bygga ihop stugan enligt monteringsanvisningarna och avslutningsvis målar den.

När lekstugan väl står där har barnen en egen plats där de och deras vänner kan hänga. Här kan man rita, spela spel och leka på sina egna villkor. Barn behöver precis som vuxna egentid och egna platser. Bara för att barn är beroende av föräldrar och andra vuxna betyder inte det att de saknar integritet.

Barn vill och bör få utveckla sina egna lekar. Det är så man lär sig hur livet fungerar och ger på sikt nycklar för vuxenlivet. Varje grupparbete på jobbet vore omöjligt att genomföra om det inte vore för barns lekar, så det här är viktigt både för de enskilda barnen och för hela samhället. Och när barnen leker i lekstugan har du som förälder koll på barnen utan att störa.

Och utan att bli störd! Hur mycket man än älskar sina barn kan leken i bostadshuset bli lite väl intensiv. Särskilt om barnen tagit hem vänner, och det är ju också något bra som man som förälder vill uppmuntra. När barnen leker på lite avstånd är det vad man brukar kalla en win/win. Såväl barn som föräldrar mår bra av det här avståndet. Det bygger tillit i familjen och utvecklar barnen till självständiga individer.

På vintern eller när barnen växt upp och flyttat ut fungerar lekstugan utmärkt som förvaringsutrymme. Även om dörren skulle vara lite för låg för en vuxen att gå in utan att böja på nacken kan man absolut förvara trädgårdsredskap eller dynorna till utemöblerna i stugan. Så även om lekstugan är utformad för barn finns det något för alla där.