Artiklar

Start / Artiklar / Friggebod har man alltid nytta av

Friggebod har man alltid nytta av

”Om jag bara hade ett rum till!” Det har vi alla tänkt. Några av oss tänker det hela tiden. Hur stora bostäder vi än har tycks de alltid vara precis ett rum för små. En friggebod är lösningen. Köper man den som byggsats har man det där extra utrymmet på nolltid, och trots att friggebodar bara är 10-15 kvadratmeter finns det många olika varianter. De flesta har öppen planlösning, bara ett enda stort rum, men det finns tvårummare också. En del har många och stora fönster medan andra nästan inte har några alls. 

Vad ni väljer beror helt på behovet. En verkstad eller systuga har ett nästan omättligt behov av ljus. Ska man ha friggeboden som gäststuga vill man däremot inte ha skyltfönsterkänslan, men det går ju också att reglera med stora gardiner. Kanske ska boden fylla flera funktioner – gäststuga ibland, annars arbetsrum eller förvaring för trädgårdsverktyg, utemöbler, bildelar eller fiskeutrustning. Ni kanske inte ens vet på förhand vad ni ska ha friggeboden till, bara att det ständigt saknas yta. 

Välj då en allsidig modell som fungerar till lite av varje. Tänk på att en friggebod med rätt skötsel kommer att hålla i hundra år. Det är inte alls säkert att de behov ni har nu kommer att hålla i sig, men ni kan vara ganska säkra på att ni kommer att ha användning för den över tid. 

Kanske har hela familjen olika tankar kring vad friggeboden ska användas till. Ibland sammanfaller behoven (pappa vill ha en snickarverkstad och den övriga familjen vill slippa höra det evinnerliga slamrandet och borrandet varenda kväll), men ibland blir det huggsexa om boden, så prata igenom det innan inköpet. 

Innan ni väljer modell bör ni också tänka på hur den kommer att passa ihop med bostadshuset och andra eventuella hus på tomten. Många har en bild av friggeboden som en liten röd stuga med vita knutar och spröjsade fönster, lite som gamla tiders undantagsstugor. Det är en snygg och tidlös stil, men passar dåligt ihop med en supermodern villa med aluminiumfasad och stora panoramafönster. 

Eller? Kanske blir det en skön kontrast. Fundera på saken för även om ni skaffar friggebod för att ni behöver utrymmet är det ju bra om den även gör tomten vackrare. När ni väl bestämt er och friggeboden står på plats kommer ni att tänka: ”Varför gjorde vi inte det här tidigare?”