Artiklar

Start / Artiklar / Garaget, nya favoritrummet?

Garaget, nya favoritrummet?

Garaget kan upplevas som den tråkigaste lokalen i hemmet – ett rum att parkera i, punkt. Men ett garage är mycket mer än så, det kommer du att märka så fort du har ett. Eller en carport, det är ju taket som är viktigast.

Det första du upptäcker är hur mycket bättre bilen mår, skyddad från väder och vind. Is, snö, blöta löv och fukt i största allmänhet är ett minne blott. Det här gör att både plåt och lack håller mycket längre och bättre. Rostfläckar på särskilt utsatta områden som sparklådor och hjulhus kommer inte dyka upp lika självklart som på en bil som står utomhus i ur och skur.

Även på andra sätt märks avsaknaden av fukt. Låsen kommer inte frysa och gångjärnen inte kärva. Men även du som förare kommer att märka skillnaden. Drar man på värmen i en bil som stått utomhus under de kalla och/eller blöta årstiderna blir det visserligen torrt, men vätan på golvet och mattorna gör att det tar tid innan imman helt lämnat fönsterna. Den som vanligtvis har sin bil ute, men som någon gång får möjlighet att stå inne för att bilen ska torka, som kan veva ner rutorna, plocka ur gummimattorna och så vidare, märker sedan skillnaden i flera veckor. Nästan som om det vore en helt ny bil. Den känslan har man jämt som garageägare.

Har man garage slipper man också släpa runt saker utan kan ha allt som hör till bilen samlat på ett ställe – vinterdäck, takbox, lastgaller, hundbur, bilbarnstol och annat. Tänk att aldrig behöva ställa dig frågan ”Vad har jag gjort av den nu då?”. Många låter gummiverkstadens däckhotell ta hand om de däck som för närvarande inte sitter på bilen, men då blir man ju beroende av att använda dem för att byta däck. De kanske inte har tid när du vill byta. Förresten kan du byta däck själv när du har ett plant betonggolv med ett tak över, som en carport eller ett garage.

Inte bara däckbyte kanske, även på nya bilar finns det faktiskt en hel del man kan göra om man har verktyg, schysst belysning och en bra plats att vara på. Serva och ta hand om din bil. Städa ur den och dammsug, kolla oljan regelbundet (eller byt den), kolla nivåerna på spolarvätska och kylarvätska. Allt det där blir mycket roligare med ett garage.