Artiklar

Start / Artiklar / Inte bara för bilen

Inte bara för bilen

Det är skönt att ha ett garage eller en carport där bilen står i skydd för väder och vind, men ett garage kan användas till mycket mer än parkeringsplats. Där kan man förvara cyklar, gräsklippare eller utemöbler. Delar av året kanske man ställer båten i garaget eller carporten.

Garage behöver heller inte bara vara ett rum för passiv förvaring. Ett garage kan användas till allt möjligt. Så fort bilen är utkörd finns det ju ganska många kvadratmeter yta att jobba med. Ett vanligt användningsområde är bordtennis. När bilen är utflugen rullar man fram det hopfällbara pingisbordet. Men det går lika bra att träna yoga i garaget, eller styrketräning med fria vikter eller maskiner.

Eller replokal! Runtom i världen finns framgångsrika, men även mindre lyckade rockband som slagit sina allra första ackord i garaget. Akustiken är kanske inte alltid på topp, men det finns gott om plats och man stör mindre än om man är inne i själva bostaden. Men även mindre ljudliga hobbies passar bra i garaget. Varför inte en vävstol, som de flesta har svårt att få plats med någon annanstans.

Det vanligaste är kanske ändå att man inreder en verkstad i garaget. En ordentlig arbetsbänk med skruvstäd och en verktygstavla på väggen. Här kan man meka med cykeln, mopeden och gräsklipparen, om man inte vill ge sig på att göra egna bilreparationer.

Fast egentligen kan man se garaget som ett möjligt extrarum för vad som helst. När man får gäster på besök kan man låta garaget bli ett extra sovrum. Det är ju inte alla som har plats för ett permanent gästrum i huset, men kör man ut bilen över natten finns plötsligt utrymmet.

Vad man än ska använda garaget till är det bra att tänka igenom det innan man skaffar det eftersom möjligheterna påverkas av utformningen. Behöver man bara rymma bilen behöver det inte vara lika stort som om man dessutom vill kunna meka med bilen. Vill man kunna vara mycket i garaget behöver man kunna isolera det så att uppvärmning är möjlig. Är det bara ett rum för förvaring behöver man kanske inga fönster. Ska man tillbringa mycket tid i garaget och använda det som träningslokal eller hobbyrum är det däremot en stor fördel att få in dagsljus.

Mycket går att rätta till, men reflektera över vad garaget ska användas till så att så mycket som möjligt blir rätt från början.