Välkommen till Polhus nya webbplats! Samma tillförlitliga service - ny design.
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Lusthus, ett rum att titta ut ur

Mikael Nilsson / 2 min läsning / Bastu

Man ska inte slarva med inredningen av ett lusthus, men ännu viktigare är placeringen. Lusthusets skönhet är i första hand förknippat med utsikten. Tänk på ett lusthus du besökt. Kommer du ihåg hur det såg ut är det nog främst utsidan, men ännu troligare kommer du ihåg vad man såg när man tittade ut genom fönstren. Alla kan inte ställa lusthuset vid strandkanten av en vacker sjö eller har ett berg med milsvid utsikt på sina ägor, men något finns där.

Så innan ni springer iväg och köper ett lusthus, gå runt på tomten och leta upp den perfekta platsen. Föreställ er var fönstren hamnar och vad ni kommer att se när ni tittar ut genom dem. Tänk också på höjden. Med grund eller plintar kanske golvet hamnar en bra bit över marknivån på den platsen. Bygg upp en platå med hjälp av plastbackar eller pallar så att ni ser exakt vilken utsikt lusthuset skulle erbjuda just där. Det kan visserligen fungera att flytta lusthuset om man tänkt fel, men som vanligt är det enklast och billigast att tänka rätt redan från början. 

Vid det här laget i tankeprocessen är det också hög tid att ta fram kompassen och ta reda på var solen går upp och ner. I ett lusthus vill man ju helst kunna njuta av solen från husets alla sidor, men troligen spelar det roll var ni kommer att kunna njuta av en vacker solnedgång. Skyms den av bostadshuset vill ni kanske hitta en bättre plats för lusthuset, men skyms den av ett par träd kan ni såga fram en bättre utsikt. Att fälla några träd eller gräva bort ett tätt buskage kan det vara värt.

Är det möjligt att bygga grunden lite högre för att på det sättet optimera utsikten? Det kan göra att ni måste bygga en ramp eller några trappsteg till husets dörr. Känns det som ett problem får man väga in det. Fundera också på vilken sida om huset ni vill ha dörren och en eventuell uteplats. Kanske vill man ha dörren placerad så att avståndet till bostadshuset blir kortast möjliga, men det kan löna sig att tänka två gånger innan man bestämmer sig för det.

Som ni märker är det mycket att fundera på, men låt inte det hindra er. Med rätt planering blir belöningen desto större när lusthuset står på plats. På rätt plats.

Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!