Artiklar

Start / Artiklar / Lusthus – inne fast ute

Lusthus – inne fast ute

Lusthus är ofta sex- eller åttkantiga, men ger ett intryck av att vara nästan runda. Med sina stora fönster är det viktigt var man placerar byggnaden för här är utsikten i centrum. Just fönstren är en central detalj på lusthusen. Med fönster åt alla håll känns det nästan som att befinna sig utomhus trots att man sitter i ett hus med både tak och väggar. Den stora skillnaden mot utomhus är att man slipper regn, blåst, kyla och insekter i lusthuset.

Därför fungerar lusthuset alla tider på året, vare sig man behöver skydd mot nederbörd eller sol. Det vanligaste är kanske att man skaffar ett lusthus för att förlänga utomhussäsongen i områden där det stora delar av året är för kallt eller fuktigt att sitta ute och äta middag eller dricka kaffe. Lusthuset blir det bästa av två världar, att kunna vara mitt i naturen, men samtidigt på behörigt avstånd.

I lusthuset kan man ha stora middags- eller tebjudningar, men det är inte bara en plats för högtidliga tillfällen. Lusthuset är en paviljong där man kan trivas, ta vara på dagsljuset och hänga med familjen. Kanske spela sällskapsspel eller bara umgås.

Det finns inga regler för hur ett hus ska se ut för att få kallas lusthus och samma sak gäller för inredningen. Det vanligaste är kanske att man ställer ett bord i mitten och undviker möbler längs väggarna eftersom man inte vill skymma fönstren. Men inget är förbjudet, ägaren bestämmer. Är man ute efter en lokal med fasta regler och normer är det antagligen inte ett lusthus man behöver. Detta är ett hus att släppa lös kreativiteten i.

En del kombinerar lusthus med växthus eftersom både människor och växter gillar ljus och värme. Att kunna sitta bredvid ett citrusträd med frukter i gör att det för en stund känns som att befinna sig i tropiskt klimat även om det är kallt och regnigt utanför fönstret.

Men lusthuset är inte bara till för att sitta i och titta ut. Det ska även vara ett vackert hus att titta på. Oavsett om man går all-in på snickarglädjen och har spröjsade glas i fönster och dörrar eller väljer en mer diskret eller modern look. Material, färger och originella detaljer som vindflöjlar eller beslag går också att jobba med för att få till ett lusthus som passar just dig och din trädgård.