Artiklar

Start / Artiklar / Utedass – den miljövänliga framtiden

Utedass – den miljövänliga framtiden

Att sätta upp ett utedass är inte att försöka vrida tiden 200 år tillbaka. Tvärtom! Idag vet vi att det inte gagnar miljön att blanda ut människans restprodukter med vatten, frakta dem till en reningsstation där man sedan återigen ska rena vattnet. Den hanteringen är dyr både för jorden och plånboken, oavsett om transporten görs i rör och ledningar eller med hjälp av lastbil genom slamtömning. Både ”ettan” och ”tvåan” kan istället användas vid odling genom att förvandla avfallet till gödsel.

Allt fler som skaffar toalett, särskilt i fritidsbostäder, inser vilket starkt alternativ till vattenklosetten ett traditionellt utedass utgör. Det kräver inga rör, brunnar eller tankar, vilket gör att byggnaden kan ställas upp nästan varsomhelst, inte nödvändigtvis där marken är lättast att gräva i eller på rätt höjd, långt från den borrade vattenbrunnen eller inkommande vattenledningar. Går man strikt på vilken arbetsinsats som krävs vinner utedasset lätt över inomhustoaletten med tillhörande trekammarbrunn eller septitank, fuktspärrar, kakel och klinkers.

För själva toan finns flera lösningar, från en enkel tunna till en avancerad komposttoalett. Det kan bero på hur många som ska använda dasset, kommunala regler för latrinhantering eller hur stort behov man själv har av jordförbättringsmedel. För ett privat utedass för en familj finns alla möjligheter. Och för alla plånböcker, det är bara att botanisera i utbudet och välja en variant som passar de egna behoven.

Än så länge är det främst till sommarstugan man skaffar utedass, och i offentlig regi vid fjällstationer och andra platser där en inomhus-WC inte låter sig göras. Men kanske är det en tidsfråga innan vi åter skaffar utedass till hemmet, åtminstone som komplement till det moderna badrummet.

Sedan finns det en myt om att utedasset är ett illaluktande, smutsigt hus fullt av flugor. Kanske om man inte tar hand om huset eller låter bli att städa det, men det finns ingen anledning att behandla sitt dass på det viset. Med slutna behållare, fläktar och skorstenar ska ett utedass vara precis lika luktfritt som vilket rum som helst. Utedass är inte, som för hundra år sedan, en statusmarkör att skämmas över. Nu är det istället ett sätt att visa att man är en person som bokstavligt talat tar ansvar för sin egen skit. Kändisar visar stolt upp sina utedass i färgglada hemma-hos-reportage, veckotidningar korar ”Årets utedass” och byggprogrammen snickrar dessa monument över lyckade miljöinsatser. Bli en rakryggad utedassägare, du med!