Agneta Broman / 2 min läsning / Lusthus
Att bjuda på en minnesvärd middag är en konst. Man kan bjuda på något spektakulärt ingen annan bjudit sina middagsgäster på eller laga något man gjort så många gånger att man förfinat receptet till perfektion. Fast egentligen är det ju sällan maten som gör en middag till något alldeles extra. Istället är det allt runtikring som förvandlar måltiden till ett event att minnas. Det är sällskapet och inramningen som gör festmåltiden.
Det är där lusthuset kommer in. Genom att skaffa ett lusthus har man alltid en perfekt festlokal för middagsbjudningar. Med sina stora fönster ger den en ljus och behaglig miljö. Alltid nära naturen, men till skillnad från utomhus är man inte beroende av vädret. Har man ett lusthus behövs ingen plan B. Oavsett om det är sol och värme eller regn och hagelskurar är det feststämning i lusthuset. Odla gärna kryddor i några stora krukor i lusthuset. De doftar härligt och gör miljön ännu trevligare.
Har ni möjlighet att installera ett litet kök i lusthuset underlättar det för att bjuda på middag där. Det behöver inte vara så avancerat. Ett par kokplattor och en ugn räcker långt. Köp en färdig köksö med diskho och kylskåp så är ni ännu bättre rustade, och gärna en köksfläkt för att slippa stekos. En kolfilterfläkt kräver inget ventilationssystem.
Men det går fint att anordna stora middagar i lusthuset även om ni inte har möjlighet att fixa till ett kök och laga maten direkt där. En portabel kokplatta för varmhållning kostar ett par hundralappar, men inte ens det är nödvändigt. Grilla gör man på tomten eller altanen precis utanför och till gästernas beskådan. Övrig matlagning kan man göra i bostaden och hämta rätt för rätt därifrån. Ta hjälp av middagsgästerna om det behövs, folk gillar att hjälpa till.
Slarva inte med belysningen. Vill man inte att festen ska somna när mörkret faller behöver man tända, både inuti lusthuset och utanför för att den rymd man upplever när man tittar ut genom husets fönster inte ska gå förlorad. Med utebelysningen kan ni tänka kreativt, med ljusramper, lyktor i träden och marschaller på marken.
Finns det möjlighet att flytta sig från matbordet är det en bonus. En soffgrupp för lite skönt häng efter middagssittningen gör det mindre stelt. Saknas det plats i lusthuset kan en veranda med utemöbler minska på trycket. Sätter ni upp infravärme blir även det en åretruntlösning.
Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.
Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!