Artiklar

Start / Artiklar / Så bygger du ditt orangeri

Så bygger du ditt orangeri

Har du funderat på att bygga ett orangeri? I så fall – gör det! Livet är alldeles för kort för att gå omkring och drömma om sånt som ganska enkelt går att förverkliga. Köp det i byggsats från Polhus så blir det billigare än att köpa färdigt, men går mycket snabbare än att bygga det från grunden. Det bästa av två världar, helt enkelt.

Innehåll

Ett färdigt orangeri i byggsats

Ett orangeri i byggsats har många fördelar. Du vet i förväg vad det kommer att kosta och hur det färdiga resultatet kommer att se ut. Och viktigast av allt – det är lätt! En byggsats från Polhus kan även den som saknar byggerfarenhet få ihop på nolltid. Allt medföljer, virke, fönster, dörrar, beslag osv. Du slipper att själv räkna ut hur mycket material du behöver och riskera att antingen bli tvungen att göra tilläggsbeställningar eller få en massa virke eller skruvar över. Ritningarna är lätta att följa och kan användas för en eventuell bygglovsansökan.

Det finns två olika typer av orangerier; fristående och väggfast. De olika typerna av orangeri kan ha olika regler, läs mer om vilka regler som gäller för växthus. Polhus kundtjänst finns alltid tillhands om det uppstår frågor.

Växthus Elizabeth
67 190 kr

Växthus Elizabeth

10 m² och 14 m²

Trivsamt växthus / orangeri i tidlös design – ett grönskande rum för avkoppling och umgänge. Byggsatsen monteras upp på en vacker murad bas. På bara några dagar är ni redo att inreda växthuset!

  • Inbyggd takavvattning
  • Tillverkad i Europa
  • 4 mm säkerhetsglas
Läs mer

Många ryggar tillbaka för ordet orangeri. Det låter lite pretentiöst, som något professionella trädgårdsmästare håller på med, gärna i slottsträdgårdar eller stora herrgårdar. Men ett orangeri är egentligen bara ett uppvärmt växthus där man kan övervintra träd och växter som annars riskerar att inte överleva den svenska vintern.

Apelsin är ett sådant exempel, därav namnet orangeri som kommer av orange. Inte det engelska ordet för apelsin utan det franska eftersom orangeri från början var ett sydeuropeiskt fenomen. När orangeriet introducerades i svenska botaniska trädgårdar på 1200-talet var det just citrusträd som stod i centrum, för de gick ju inte att odla utomhus på våra breddgrader. Men från början var det främst citronträd, apelsinerna dröjde ytterligare något sekel innan de gjorde sitt intåg i Sverige. Materialvalen på byggnaderna må ha ändrats sedan dess, men det mesta är sig likt.

Använda orangeri som uterum

Ett orangeri är oftast en tidlös design. Inte alltför komplicerat med snickarglädje eller starka färger. Orangeriet är ett rum där grönskan är det centrala, själva byggnaden bör helst smälta in i miljön. Och det är ju logiskt att orangerier skulle komma till Sverige för de är inte mindre användbara här än i Sydeuropa, tvärtom! Förutom växter som kräver värme för sin överlevnad kan man använda ett uppvärmt uterum för att förlänga odlingssäsongen. I ett orangeri kan växterna förkultiveras så att man kan plantera små plantor framåt våren istället för att då sätta frön i jorden och börja från noll.

Växthus mot vägg Jonas
59 290 kr

Stilrent väggmonterat växthus / uterum som maximerar ytan för odling och umgänge! Välj ett kvalitetsväxthus du med och bli en av våra 100-tals nöjda kunder. Med en byggtid på bara några dagar och flexibel dörrplacering får ni ett nytt uteliv på nolltid

  • Inbyggd takavvattning
  • Tillverkad i Europa
  • 4 mm säkerhetsglas
Läs mer

Ska man odla utomhus direkt gör risken för frost att man måste vänta flera månader extra. Annars kan en eller ett par frostnätter ta död på hela växtbeståndet och så får man vänta till nästa år. De månader man vinner på att förkultivera inomhus går man annars miste om. Odlandet går inte att stressa, så det gäller att använda all tid man kan. Exakt hur mycket tid man vinner beror på var i landet, i vilken växtzon, man bor, och inte minst på vilka växter man ska odla. Särskilt växter som innehåller mycket vatten är känsliga för kyla medan annat går att både odla och skörda när det ligger snö på backen.

För det är likadant på hösten. En del växter skulle kanske behöva skördas redan i augusti om man inte hade möjligheten att ställa in dem i sitt orangeri där de kan få fortsätta att växa på rot till den dag man vill tillreda dem och lägga dem purfärska på en tallrik. Att skörda sina egna frukter och grönsaker och äta dem direkt är en svårslagen upplevelse.

Orangeri och växthus - vad är skillnaden?

Det som möjligen skiljer orangeriet från växthuset är användningsområdet. Ett renodlat växthus är oftast bara ett hus, helt eller delvis i glas, för odling. Med plantor eller odlingsbäddar i raka led för att maximera mängden växtlighet per kvadratmeter. Ett orangeri kan vara så mycket mer, ett uterum, ett hus att trivas i, en skön blandning av utomhus och inomhus där man får naturens fördelar i form av ljus och växtlighet i kombination med husets värme och skydd mot vädrets makter. Har man byggt ett hus som ska gå att värma upp hela hösten och vintern är det väl synd att bara använda det för att odla? I ett mysigt orangeri ska man helst kunna ta en fika eller äta en lunch med goda vänner, lite som ett kombinerat växthus och lusthus. Så gör plats för ett bord, en soffa, några sköna stolar eller fåtöljer.

Ledordet är flexibilitet. Under årets fyra årstider kommer behovet av växthus att variera. På sommaren och hösten kan ni tillbringa dagar och kvällar i orangeriet, ett hus med behagligt klimat där ni alltid är säkra för regn och blåst. Här kan ni dricka ett glas vin, spela sällskapsspel eller bara trivas och umgås.

På senhösten och på vintern är orangeriet en frodig oas där både växter och dess ägare kan kura ihop sig i väntan på ljus och värme. Här kan ni placera utemöbler och dynor istället för att knöla in dem i ett förråd över vintern.

När vintern övergår i vår kan ni plantera årets blommor och grönsaker i odlingstråg och sålådor i orangeriet. Först som frön, sedan som späda växter som behöver större och större krukor. Då spirar livet i växthuset som fylls med lukter och gröna blad, som ett effektivt drivhus. För varje dag som går blir allt fler plantor ”flygfärdiga” och redo att planteras utomhus medan ni får tillbaka rymden i ert uterum.

Bestäm i lugn och ro en plats där orangeriet passar. Utgå från solljuset, eftersom orangeriet ska vara ett växthus måste det finnas tillgång till bra ljus. Fundera också över var på tomten ni skulle vilja tillbringa såväl ljusa sommardagar som mörka höstkvällar. Kanske är inte den första plats ni kommer att tänka på också den absolut bästa. Huset behöver en plan grund, men eftersom det inte är så stort är det ett överkomligt arbete att jämna till marken där det ska stå. Är ni osäkra kan ni konsultera Polhus experter och rådgöra med dem vad som är möjligt och praktiskt.

Byggsatsen levereras i ett inplastat paket. Bara att sprätta upp och följa manualen punkt för punkt. Snart nog har ni ett eget orangeri. Sedan är det hög tid att bestämma vad ni ska odla.


Relaterat för Orangeri

Alla Polhus Växthus

Väggväxthus

Bygglov växthus

Bygga växthus