Välkommen till Polhus nya webbplats! Samma tillförlitliga service - ny design.
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Bastustugor, mer än bara trä

Mikael Nilsson / 2 min läsning / Bastu

Trä är ett fantastiskt byggmaterial, eller rättare sagt många. Alla träslag har olika utseenden och egenskaper. När man bygger bastu är det viktigt att välja rätt trä, som både tål värme och känns svalt mot huden. Bastuträ ska inte dra åt sig för mycket värme.

Och så ska det ju se bra ut också, men när det kommer till lavarna, bastuns sittyta, är funktionen allra viktigast. Där bör man absolut välja ett kvistfritt trä som inte blir för varmt. Panelen på väggarna är inte lika noga. Man kan välja samma träslag där, men det går också att bryta av med ett annat. På panelen är det lite av en smaksak om man ska undvika kvistar. Det är tveklöst mest stilrent så, men kvistar där kåda runnit längs väggen har också sin charm.

Asp är ett ljust träslag som passar perfekt för bastun och därför troligen är det mest populära träslaget, som fungerar både för lavar och väggar. Men eftersom det är så ljust är det känsligt för smuts. Oljar man in träet blir färgen mörkare, djupare och ytan därför mer hållbar. Man kan också använda värmebehandlad asp till sin bastu. Även denna behandling gör träet mörkare och tåligare. Det man gör är att värma upp träet i en syrefri kammare till en temperatur på 200 grader. Det gör att materialet åldras på konstgjord väg. Motståndskraften mot röta och svamp ökar samtidigt som kådan i träet försvinner.

Al är lite rödaktig och naturligt mörkare än obehandlad asp, men ljusare än värmebehandlad. Även alen kommer att hålla bättre om den oljas in och precis som aspen kan den slipas upp till nyskick. Vid sidan av asp och al är nog ask det vanligaste träslaget för en bastu. Det är ett mörkare träslag som är populärt i bastustugor eftersom det ger ett exklusivt intryck.

Gran och furu är kanske inte så exklusiva eftersom de finns överallt, men även dessa fungerar i bastun. Till lavarna ska man dock undvika gran eftersom den kan avge koda och det i princip är omöjligt att ta fram kvistfri gran.

Mer exotiska träslag är ceder, abachi och radiata pine. De är definitivt dyrare än våra vanliga svenska träslag, men det går inte åt så mycket material i bastun, så vill man kosta på sig kan man göra det. Fast varför egentligen? En traditionell bastu med aspinredning är både snygg och praktisk.

Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!