Att bygga och isolera en bastu är inte särskilt komplicerat, men det finns några saker man kan tänka på för att få ett perfekt resultat.
Innehåll
Att bygga en bastu görs vanligast på två olika sätt, det vanligaste är att köpa en nyckelfärdig bastubyggsats eller att låta ett professionell företag platsbygga bastun. Den största fördelen med att köpa en färdig byggsats är att den kan bli klar på några timmar (ta gärna hjälp av några kompisar). Innan du börjar bygga din bastu är det bra att känna till:
På bilden ser du Bastu Oscar
Det finns olika kriterier att förhålla sig till beroende på om man bygger bastun utomhus eller inomhus. Den största fördelen med att bygga en vedeldad bastu är att du kan placera den i princip var som helst. Skapa en storslagen vy, placera den med närhet till en sjö eller bygg en bastuflotte. Du väljer själv!
Att bygga en bastu eller ett basturum inomhus kräver i regel inget bygglov så länge bastun inte påverkar bostadshusets utsida.
På bilden ser du Basturum Hasse
Priset för att bygga din egen bastu beror helt och hållet på vilken typ av bastu du vill bygga och dina förutsättningar. Att köpa en nyckelfärdig bastusats är i regel både enklare och billigare än att anlita ett proffs som platsbygger den. Du kan självklart bygga den helt själv för att få lägre kostnader men det är inget vi rekommenderar för en nybörjare.
När du köper byggsatser från Polhus kan du räkna med ungefärliga kostnader enligt:
Det första steget för att bygga bastu är bastuisolering. Det kan tyckas oviktigt med isolering eftersom rummet är litet och bara värms upp sporadiskt, och då till så hög temperatur att några millimeter isoleringsmaterial inte spelar någon roll. Men genom att inte slarva med isoleringen går det snabbare att få upp värmen och dessutom kommer temperaturen lättare hålla sig på en jämn och behaglig nivå.
När du bygger din bastu bör du sätta 45-70 mm isolering i taket (för fristående bastu) och gärna både i tak och väggar för inomhusbastu. Gärna glasull, som är obrännbar, håller formen och är lätt att arbeta med. På ytterväggar ska det vara minst 20 mm luftspalt mellan bastun och ytterväggen. Detsamma gäller för taket.
Det finns två olika typer av bastuaggregat som du kan välja mellan. De lämpar sig olika bra beroende på om du bygger en fristående bastu utomhus, inomhus eller mot husväggen.
Vedeldat bastuaggregat
Om du bygger din bastu utomhus finns det inget som slår känslan av en klassisk vedeldad bastu. Ger en jämnare värme men kräver skorsten och murstock.
Eldrivet bastuaggregat
Lämpar sig väl för att bygga bastu inomhus i t.ex. källaren. Att den drivs av el och placeras inomhus gör det enklare att nyttja bastun under årets alla dagar. Allt som krävs är en knapptryckning för att komma igång. Vilken effekt aggregatet bör ha bestäms av storleken på bastun. Ju större bastu desto kraftfullare effekt behövs.
(Combiaggregat)
Fungerar som både som torrbastu och ångbastu, beroende på om du väljer att använda vatten för att öka luftfuktigheten.
Olika träslag har olika egenskaper. Förutom att färgen skiljer sig är de olika bra på att dra åt sig värme, något man vill undvika. Rummet ska vara varmt, inte väggarna. För lavarna vill man dessutom ha ett kvistfritt material som är behagligt att sitta på, som al eller asp, men det är inget som hindrar att man blandar material i bastun och exempelvis har ett träslag i väggar, ett annat i taket och ett tredje att sitta på.
En bastudörr ska av säkerhetsskäl alltid gå utåt eftersom fukten kan få den att svälla och det är lättare att öppna den utåt än inåt rummet. Dessutom ska den helst sitta på samma vägg som bastuaggregatet, för att optimera cirkulationen.
Det kan verka som fel taktik att ventilera ut luften i en bastu, där man ju först vill hinna värma upp den till en riktigt hög temperatur, men för att få varmt i bastun måste man få luften att röra sig.
Inluftsventilen sätts långt ner så nära bastuaggregatet som möjligt. Utluftsventilen ska sitta högt upp på väggen eller i taket. På motsatt sida, alltså på maximalt avstånd från inluftsventilen. Ventilerna ska vara lika stora och mynna ut i samma utrymme för att ventilationen ska bli som bäst.
Det finns fantastiskt mycket bastuinredning och bastutillbehör att köpa. Lavar, termometrar, stävor, skopor, borstar, hängare, stolar och prydnader, men en bra regel är att låta inredningen vara ganska ren och praktisk.
När du bygger din bastu bör du placera lavarna på ett sådant sätt att ni inte behöver kliva över varandra när ni ska in och ut, och håll utsmyckningarna till ett minimum.
Får du frågor eller problem om att bygga bastu är du alltid välkommen att ta kontakt med våra byggexperter som hjälper dig hela vägen.
Relaterat för att bygga och isolera bastu