Alla artiklar

Nedan listas samtliga av våra artiklar rörande byggande och inredning.

Bygga lekstuga - tips

Att bygga en lekstuga är ett projekt många har på att-göra-listan. Kanske är det en dröm för barnen mer än för föräldrarna, men det finns fördelar för hela familjen att barnen får ett krypin på den egna tomten, på lagom avstånd för att få vara för sig själva, men tillräckligt nära för föräldrarna att kunna hålla koll. 

Läs mer

Bygga och isolera bastu

Att bygga och isolera en bastu är inte särskilt komplicerat, men det finns några saker man kan tänka på för att få ett perfekt resultat.

Läs mer

Väggväxthus

Ett väggväxthus är en “smart” variant av ett växthus som tar mindre plats på tomten och som dessutom tar del av värmen som väggen från bostadshuset avger. På så sätt hålls väggväxthuset fritt från frost på ett naturligt sätt och dina växter mår bättre i en varmare miljö i växthuset. Genom att värmas upp av både sol och värme från väggen kan du förlänga odlingssäsongen för dina växter och blommor.

Läs mer

Bygglov växthus

När du bygger ett fristående växthus behöver du i regel inget bygglov. Du kan helt enkelt bygga ditt växthus enligt samma regler som för friggebodar. Tänk på att väggfasta växthus oftast kräver att bygget anmäls till kommunen och att du får ett startbesked, kontrollera därför alltid med din kommun vad som gäller på din tomt.

Läs mer

Så bygger du ditt orangeri

Har du funderat på att bygga ett orangeri? I så fall – gör det! Livet är alldeles för kort för att gå omkring och drömma om sånt som ganska enkelt går att förverkliga. Köp det i byggsats från Polhus så blir det billigare än att köpa färdigt, men går mycket snabbare än att bygga det från grunden. Det bästa av två världar, helt enkelt.

Läs mer

Bastustugor, mer än bara trä

Trä är ett fantastiskt byggmaterial, eller rättare sagt många. Alla träslag har olika utseenden och egenskaper. När man bygger bastu är det viktigt att välja rätt trä, som både tål värme och känns svalt mot huden. Bastuträ ska inte dra åt sig för mycket värme.

Läs mer

Lusthus, ett rum att titta ut ur

Man ska inte slarva med inredningen av ett lusthus, men ännu viktigare är placeringen. Lusthusets skönhet är i första hand förknippat med utsikten. Tänk på ett lusthus du besökt. Kommer du ihåg hur det såg ut är det nog främst utsidan, men ännu troligare kommer du ihåg vad man såg när man tittade ut genom fönstren. Alla kan inte ställa lusthuset vid strandkanten av en vacker sjö eller har ett berg med milsvid utsikt på sina ägor, men något finns där.

Läs mer

Attefallshusets historia och framtid

Attefallshus är numera en etablerade hustyp, men faktiskt var det först i december 2013 som Boverket presenterade attefallshuset i en rapport. Idén var att man utan alltför mycket administration skulle få slå upp ett hus på upp till 25 kvadratmeter. Namnet kom från Sveriges dåvarande bostadsminister Stefan Attefall och det var tänkt att dessa hus skulle råda bot på bostadsbristen. De som hade en stor tomt skulle kunna slå upp ett attefallshus och hyra ut det till en bostadslös. Mycket enklare än att stycka av tomten. Då kan man ju heller inte ändra sig och behålla det nya huset själv.

Läs mer

Friggebod – en plats att leva

En friggebod skaffar många för att få lugn och ro, ett eget hus där man kan kan läsa, skriva och arbeta under tystnad. Men det går att tänka tvärtom. Genom att friggeboden är en fristående byggnad med isolering i väggarna går det att både leva och leva om där, utan att störa lugnet för familjen eller radhusgrannarna.

Läs mer

Förläng lekstugans livslängd

Alla föräldrar är överens om att barn växer upp fort. Plötsligt har de flyttat hemifrån och skaffat egna familjer medan föräldrarna undrar hur det gick till. För själva har de ju knappt åldrats under de tjugo år som gått.

Läs mer

Fritidshus med standard för heltid

Coronapandemin har lett till en ny grön våg. Arbetsgivare började rekommendera sin personal att jobba hemifrån för att minska smittspridningen och många upptäckte fördelarna med att vara hemma på dagarna. Det innebär att kunna äta frukost med sina barn, slippa sitta i bilkö till jobbet, spara in restiden och kunna laga sin egen lunch i lugn och ro. De möten man tidigare hade i konferensrum gick alldeles utmärkt att ha över internet. Ofta blev de också mer effektiva och strukturerade än om man varit tvungen att samlas på en och samma plats.

Läs mer

Förråd – ingen gammal dröm

Många kvinnor drömmer om en walk-in-closet medan männen ser en fullt utrustad verkstad framför sig där de kan meka och stöka till bäst de vill. Barn vill ha en koja, kanske uppe i ett träd dit vuxna inte äger tillträde, och de vuxna spelar på lotto för att ta hem drömvinsten och skaffa sig ett eget slott. Grovt förenklat såklart, en del drömmer varken om slott eller koja, och absolut ingen människa har haft en gammal orealiserad dröm om att skaffa ett förråd. Ett förråd är ett fyrkantigt skal med enda användningen att fylla med saker man för närvarande inte behöver, det är snarare motsatsen till ett drömhus.

Läs mer

Utedass – den miljövänliga framtiden

Att sätta upp ett utedass är inte att försöka vrida tiden 200 år tillbaka. Tvärtom! Idag vet vi att det inte gagnar miljön att blanda ut människans restprodukter med vatten, frakta dem till en reningsstation där man sedan återigen ska rena vattnet. Den hanteringen är dyr både för jorden och plånboken, oavsett om transporten görs i rör och ledningar eller med hjälp av lastbil genom slamtömning. Både ”ettan” och ”tvåan” kan istället användas vid odling genom att förvandla avfallet till gödsel.

Läs mer

Garaget, nya favoritrummet?

Garaget kan upplevas som den tråkigaste lokalen i hemmet – ett rum att parkera i, punkt. Men ett garage är mycket mer än så, det kommer du att märka så fort du har ett. Eller en carport, det är ju taket som är viktigast.

Läs mer

Badtunnan, det nya mötesrummet

Hur ofta pratar du med en grupp andra människor? Kanske inte så frekvent, åtminstone inte som tidigare. Den nya tekniken har många fördelar, men den har också trängt ut det personliga samtalet. Ta bara lunchrummet på jobbet. Förr träffade man sina kollegor och åt lunch där. Man kanske inte bara träffades på lunchen, det kunde bli ett par fikapauser också. Men så skaffade varenda människa en smartphone och vips så behövdes inte medmänniskor för att vara social, sällskap går att få på telefonens skärm.

Läs mer

Bastu – en plats att vara som man är

Världen är full av jakt på statusmarkörer. Det gäller att ha de rätta kläderna, den rätta stilen, frisyren och bilen. För att inte tala om att synas med rätt personer. Allt för att visa att man själv är framgångsrik, någon att se upp till och ta på allvar. Aldrig förr har mänskligheten varit så besatt av status.

Läs mer

Lusthusets historia

Lusthus må vara populära nu, men det är sannerligen ingen ny företeelse. Redan på 1600-talet, när renässansens trädgårdar utrustades med labyrinter satte man upp lusthus i anslutning. Sedan följde barockträdgårdarna med sina geometriska mönster – och lusthus. Under andra halvan av 1700-talet kom romantikens trädgårdar och engelska parker. Bort med de räta vinklarna och labyrinterna, fram för slingriga grusgångar, broar med valv, oregelbundna stenpartier, och – återigen – lusthus.

Läs mer

En lekstuga för alla

Lekstugor köper man för barnens skull. Samtidigt ska man inte sticka under stolen med alla fördelar för barnens föräldrar. Som förälder finns det ingenting roligare än att glädja sina barn. Ger man dem ett hus blir man dessutom en superförälder i deras ögon, och det är också en bra känsla. Alla vuxna som hade en lekstuga som barn kommer ihåg hur det var att få ett eget litet hus på tomten. Det är klart att man vill ge detta även till sina egna barn.

Läs mer

Fritidshus – en dröm att realisera

En sommarstuga, ett litet torp eller ett modernt fritidshus, där man kan ladda batterierna när man behöver en paus i vardagen är något många längtar efter. Tänk att få odla sina egna tomater, bygga en bokhylla eller bara sitta med en kaffekopp i handen och njuta av fågelkvitter. Det är livskvalitet!

Läs mer

Förråd är ingenting att skämmas över

Förråd skaffar man primärt för att få ordning. Det är skönt att alltid veta var man har sina ägodelar och att kunna förvara dem på en skyddad plats som en förrådsbyggnad på tomten.

Läs mer

Ett hjärterum att filosofera i

Många har bilden av utedass som fallfärdiga, smutsiga hus med gistna dörr. Där går man in, gör det man ska, går ut igen och hoppas att det dröjer länge till nästa gång. Men så behöver det inte alls vara. Ett utedass ska vara ett stabilt och inbjudande hus där man vill ta sig tid.

Läs mer

Att bada under stjärnorna

Utvecklingen i samhället går framåt vare sig vi vill det eller inte. Det finns många fördelar med det, men tyvärr innebär det också att stressen ökar. Allt fler blir utbrända och sjukskrivna med utmattningssyndrom när tempot i livet blir allt för uppskruvat. Några veckors semester på sommaren räcker inte för att neutralisera hets och stress under övriga året. Vi måste därför hitta andningshål i vardagen, sätt att slappna av och återfå kontrollen.

Läs mer

Inte bara för bilen

Det är skönt att ha ett garage eller en carport där bilen står i skydd för väder och vind, men ett garage kan användas till mycket mer än parkeringsplats. Där kan man förvara cyklar, gräsklippare eller utemöbler. Delar av året kanske man ställer båten i garaget eller carporten.

Läs mer

Middag i lustfyllt hus

Att bjuda på en minnesvärd middag är en konst. Man kan bjuda på något spektakulärt ingen annan bjudit sina middagsgäster på eller laga något man gjort så många gånger att man förfinat receptet till perfektion. Fast egentligen är det ju sällan maten som gör en middag till något alldeles extra. Istället är det allt runtikring som förvandlar måltiden till ett event att minnas. Det är sällskapet och inramningen som gör festmåltiden.

Läs mer

Bada som på medeltiden

Man kan tro att bastu är ett nytt påfund, särskilt om man ser modernt designade elektriska bastuaggregat med trådlös fjärrkontroll, men människan har faktiskt bastat ända sedan medeltiden. Eller möjligen ännu längre. Persiska nomadfolk sägs ha använt sig av så kallade ”svettbad” redan för tretusen år sedan. I Norden har man troligen badat bastu i tvåtusen år och idag är Tammerfors i Finland officiell huvudstad för bastubad.

Läs mer

Kan man bo i ett attefallshus?

Attefallshus är små, praktiska och relativt billiga. De fungerar tveklöst som hemmakontor eller gäststuga, men kan man verkligen bo på 25-30 kvadratmeter? Det verkar osannolikt om man är van vid en större bostad, men det finns människor som helt frivilligt bosätter sig i husbilar och husvagnar, och de är ju ännu mindre.

Läs mer

Friggebod – ett eget hus

Att leva i ett parförhållande eller bo med en familj är eftersträvansvärt för många. Har man ett helt hus finns det ofta en vrå där man kan få vara ifred när man behöver egentid. Men nog drömmer de flesta om att ha något eget ibland, ett ställe där man kan låsa om sig eller veta att det man lämnar där är i samma skick och ordning när man kommer tillbaka.

Läs mer

Lekstugor skapar kreativitet

För barn kan en lekstuga bestå av plywoodskivor och brädlappar, men det finns ingen anledning att en lekstuga ska se vara en sorglig brädhög på tomten. Lekstugor kan och ska se bra ut. En stuga från Polhus ser ut och funkar som ett riktigt hus, det är bara väldigt mycket mindre.

Läs mer

Fritidshus – borta bra, men hemma bäst

Coronapandemin och miljötrender som resulterat i allt färre privata flygresor har gjort oss mer benägna att semestra på hemmaplan. Det som började lite ofrivilligt har fortsatt som ett högst avsiktligt val. Poängen med att semestra är att vara ledig och ta det lugnt, umgås med familjen och ladda upp inför den stressiga vardagen, men chartersemestrar är allt annat än stressfria.

Läs mer

Ordning och reda med förråd

Att skaffa ett förråd kan tyckas vara det tråkigaste köp man kan göra. Det är ju ingenting mot en paviljong, ett uterum eller ett attefallshus som går att bo i. Ett förråd är fyra väggar och tak. Kanske inte ens några fönster.

Läs mer

Utedass – inne att vara ute

Idag är det självklart för de flesta att ha en toalett i sin bostad. När behoven trycker på går man dit och spolar sedan ut alla bevis med vatten genom avloppsledningar. Men för bara hundra år sedan var det inte alls givet att ha en vattenklosett i boningshuset, och ytterligare några decennier bakåt var toa liktydigt med torrklosett i ett eget hus, ett så kallat utedass.

Läs mer

Ett hus för bilen

Ett bostadshus är ett hus för människor att bo i, en lekstuga är till för människors lek. Ett garage däremot är ett hus för bilar, eller möjligen motorcyklar eller gräsklippare, men åtminstone främst för fordon och inte för folk.

Läs mer

Badtunna – ett eget spa på tomten

Ordet spa kommer från den belgiska orten Spa som med sina varma, mineralhaltiga källor blev en kurort redan på 1300-talet. Ett spa är en kuranstalt, ett ställe där man med hjälp av varma bad kan få behandling mot krämpor. Numera används etiketten för många hotell och andra semesterinrättningar eftersom spakonceptet är populärt. Vi stressar så mycket i vår vardag, på jobbet och för att få livspusslet att gå ihop med hämtning av barn, hushållsarbete och andra åtaganden att vi gärna vill ta det lugnt och njuta när vi är lediga. Vi behöver inte fler intryck, vi behöver lugn och ro, njutning och vila.

Läs mer

Bastubad är hälsobad

Att bada bastu har människan gjort sedan urminnes tider. Inte minst på hösten och vintern är det skönt att krypa in i en varm bastu, oavsett om den är eluppvärmd eller vedeldad. Men bastu är inte bara behagligt utan faktiskt rena hälsokuren. Undersökningar visar att regelbundet bastande stärker immunförsvaret, minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar, sänker blodtrycket och kolesterolhalten, minskar spänningshuvudvärk och nedstämdhet, samt ger kroppen en detoxeffekt. Man blir alltså inte bara ren på utsidan utan också invärtes.

Läs mer

Lusthus – inne fast ute

Lusthus är ofta sex- eller åttkantiga, men ger ett intryck av att vara nästan runda. Med sina stora fönster är det viktigt var man placerar byggnaden för här är utsikten i centrum. Just fönstren är en central detalj på lusthusen. Med fönster åt alla håll känns det nästan som att befinna sig utomhus trots att man sitter i ett hus med både tak och väggar. Den stora skillnaden mot utomhus är att man slipper regn, blåst, kyla och insekter i lusthuset.

Läs mer

Friggebod har man alltid nytta av

”Om jag bara hade ett rum till!” Det har vi alla tänkt. Några av oss tänker det hela tiden. Hur stora bostäder vi än har tycks de alltid vara precis ett rum för små. En friggebod är lösningen. Köper man den som byggsats har man det där extra utrymmet på nolltid, och trots att friggebodar bara är 10-15 kvadratmeter finns det många olika varianter. De flesta har öppen planlösning, bara ett enda stort rum, men det finns tvårummare också. En del har många och stora fönster medan andra nästan inte har några alls. 

Läs mer

Attefallshus – ett hus med många möjligheter

Ett attefallshus på tomten har många människor drömt av, av många olika skäl. Det finns nämligen en rad olika anledningar att skaffa denna mångsidiga byggnad. Utrymme behövs alltid och genom att bygga ett attefallshus får man ytan utan att det befintliga boningshuset förvandlas till en byggarbetsplats. När det nya huset väl står där finns flera alternativ. 

Läs mer

Uppdaterade regler för 30 kvm Attefallshus

Nu har möjligheterna för 30 kvm attefallshus blivit ännu större! Från och med den 1 augusti 2020 får du även bygga en komplementbyggnad som ett attefallshus på 30 kvm.

Läs mer

Vägen till ett bra fundament

Man brukar säga att allt bra skapas från grunden. Och detta stämmer i de flesta fall, i synnerhet när man talar om byggbranschen. Här blir nämligen genvägar mer ofta än sällan senvägar. Det allra första praktiska steget vid alla byggnationer är såklart fundamentet som byggnaden ska vila på. Detta är något som alla stora byggföretag väl känner till men också något som alla byggsugna privatpersoner bör vara medvetna om.  

Läs mer

Uppgradera ditt attefallshus 25 kvm med utvändig isolering

Äntligen har den nya lagen för attefallshus trätt i kraft! Det gör det möjligt att bygga ett komplementbostadshus på 30 kvm utan att ansöka om bygglov. Även du som redan har ett attefallshus kan dra nytta av de nya reglerna. Uppgradera ditt 25 kvm attefallshus till komplementbostad genom att isolera det utvändigt!

Läs mer

Nya regler för Attefallshus 30 kvm

Äntligen har de nya reglerna gått igenom! Den 15:e januari beslutade riksdagen att lagändringen för attefallshus börjar gälla från och med den 1:a mars 2020.

Läs mer

Montering av kamin och skorsten för Polhus Vedpaket (Harvia 20 Pro)

Här följer en förenklad instruktion av kamin- och skorstensmontering för Harvia Vedpaket.

Läs mer

Dörrjustering - hur du riktar våra dörrar

Manual för justering av dörrar

Läs mer

Regler friggebodar- detta gäller för friggebodar

En friggebod är en komplementbyggnad på max 15 kvm. Kräver friggebod bygglov? Nej, den kräver inget bygglov, men är ändå inte helt regelbefriad.

Läs mer

Attefallshus 30 kvm - ser ut att bli verklighet snart

2014 beslutade riksdagen om så kallade attefallshus, en komplementbyggnad på maximalt 25 kvadratmeter som får byggas utan bygglov. Huset döptes efter dåvarande bostadsministern Stefan Attefall och var en utveckling av företrädaren Birgit Friggebos friggebod. 

Läs mer

Inspiration lekstuga

Letar du efter en fin lekstuga till barnen men vet inte vilken du ska välja?

Läs mer

Måla Fasad – Tips på hur du målar ditt trähus

När man tänker på husbyggande är det nog i första hand byggprocessen man ser framför sig. Men faktum är att måla fasaden på rätt sätt är minst lika viktigt. Obehandlat trä bryts ned på nolltid, får sprickbildning och blir grått. Den största boven i dramat är varken regn eller snö utan solens UV-strålar när du ska måla om ditt hus. Det berättar Stefan Wahlberg, teknisk konsulent på AkzoNobel, färgkoncernen med välkända varumärken som Nordsjö, Cuprinol och Hammerite. 

Läs mer

Attefallshus regler - detta gäller för attefallshus

Ett attefallshus är, enkelt uttryckt, ett hus på max 25 kvm som uppförs på en tomt där det redan finns ett bostadshus med bygglov. Attefallshuset kräver normalt inget eget bygglov, men väl en bygganmälan, och det finns ytterligare några regler för attefallshus.

Läs mer

Bygga attefallshus

Att bygga ett attefallshus i sin trädgård kan vara ett smart sätt att få en extra inkomst, ett första boende för tonåringen som vill flytta hemifrån eller en gäststuga när släkt och vänner kommer på besök. Det finns tusen skäl att vilja ha mer utrymme och dessutom är det enklare än man skulle kunna tro att bygga attefallshus.

Läs mer

Fördelarna med byggsats

Det är en sak att köpa Ikeamöbler, men vågar man verkligen köpa ett helt hus i byggsats?Det är ju stor skillnad på en bokhylla och en byggnad som ett Attefallshus, friggebod, förråd, fritidshus, bastu, garage, carport, lusthus, paviljong eller ens ett så obetydligt litet hus som ett utedass eller lekstuga. Det korta svaret är ja. Här kommer ett mer utförligt svar och anledningar.

Läs mer

Det här är U-värde

U-värde är ett sådant där begrepp det pratas om bland förståsigpåare, men vad betyder det och hur stor roll spelar det? Det ska vi ta reda på nu.

Läs mer

Smart inredning

De flesta som någon gång varit inne i en husvagn eller husbil har slagits av hur smart uttänkt allt är. Varje yta är optimalt planerad, överallt finns förvaringsutrymmen och många möbler har multipla funktioner. Sittplatserna har förvaring under sitsarna, ett bord går att sänka ner så att det tillsammans med soffan bredvid bildar en säng, verktyg, hinkar och dunkar är hopfällbara för att ta så lite plats som möjligt när de inte används. Ingenting är lämnat åt slumpen!

Läs mer

Att leva och bo i "Tiny Houses"

Mikrobostäder är en trend som vuxit sig allt starkare i hela världen. Därav den engelska rubriken, eftersom det inte finns någon riktigt bra svensk översättning. I USA, Tiny house-rörelsens hemland, räknas alla hus under 500 kvadratfot (46,5 kvadratmeter) som små hus, men många bor betydligt mindre än så.

Läs mer

Hitta rätt uppvärmningsmetod

Även om man inte har för avsikt att värma upp och använda sin friggebod eller sitt Attefallshus under den kalla delen av året bör man installera någon slags frostvakt ifall man dragit in vatten och inte vill tömma hela systemet varje år

Läs mer

Vad får huset kosta?

När man bygger ett hus drar kostnaderna lätt iväg. Det är svårt att i förväg tänka på allt som kostar, detta då oförutsedda utgifter dyker upp längs vägen och plötsligt sitter man med ett husprojekt man inte vet hur man ska få ihop ekonomiskt

Läs mer

Attefallshus som uthyrningsobjekt

Det finns många skäl till att vilja skaffa sig ett Attefallshus. Det vanligaste är kanske att man behöver extra utrymme, men hur detta behov ser ut skiljer sig åt.

Läs mer

8 tips för att ta kontroll över ditt garage

Tillhör du dem som inte får plats med bilen i garaget, för där inne är det så stökigt att du inte vet var du ska börja reda upp i röran? Här följer åtta tips för att optimera garageutrymmet.

Läs mer

Så här enkelt monterar du grunden

Alla hus börjar med grunden, oavsett om det är en redskapsbod på en kvadratmeter eller en tvåplansvilla. Något som också gäller alla byggnader är att om man slarvar med grunden går det inte att rädda upp situationen genom att bygga ett extra bra hus. Grunden är liksom … grundläggande.

Läs mer

Montering av Bastuaggregat och Skorsten

Montera brandväggsskivor i det hörn av rummet där aggregatet ska placeras. Dessa skivor kan sedan målas eller täckas med klinkers eller kakelplattor, men tänk då på att välja en beläggning som klarar av värmen utan att missfärgas. Skivorna kan också lämnas som de är. Med bastuaggregatet på plats hamnar de ändå inte i blickfånget.

Läs mer

Friggebod – ett gästhus på tomten

En friggebod kan man använda till mycket: hemmakontor, förråd, mörkrum, verkstad … Allra bäst behöver man den kanske när det dyker upp tillfällig utrymmesbrist. Om man inte har väldigt återkommande nattgäster är det få människor som inreder ett extra sovrum. För då står det ju helt obrukat när ingen hälsar på, vilket för de flesta av oss är normalläget.

Läs mer

Attefallshus, det yteffektiva valet

När man ser reportage om människor som bor i attefallshus slås man av hur effektivt allting är. Var sak har sin bestämda plats och trots att huset är litet känns det varken trångt eller hoptryckt. Nyckeln är att varje yta är smart planerad. 

Läs mer