Alla artiklar

Nedan listas samtliga av våra artiklar rörande byggande och inredning.

Kan man bo i ett attefallshus?

Attefallshus är små, praktiska och relativt billiga. De fungerar tveklöst som hemmakontor eller gäststuga, men kan man verkligen bo på 25-30 kvadratmeter? Det verkar osannolikt om man är van vid en större bostad, men det finns människor som helt frivilligt bosätter sig i husbilar och husvagnar, och de är ju ännu mindre.

Läs mer

Friggebod – ett eget hus

Att leva i ett parförhållande eller bo med en familj är eftersträvansvärt för många. Har man ett helt hus finns det ofta en vrå där man kan få vara ifred när man behöver egentid. Men nog drömmer de flesta om att ha något eget ibland, ett ställe där man kan låsa om sig eller veta att det man lämnar där är i samma skick och ordning när man kommer tillbaka.

Läs mer

Lekstugor skapar kreativitet

För barn kan en lekstuga bestå av plywoodskivor och brädlappar, men det finns ingen anledning att en lekstuga ska se vara en sorglig brädhög på tomten. Lekstugor kan och ska se bra ut. En stuga från Polhus ser ut och funkar som ett riktigt hus, det är bara väldigt mycket mindre.

Läs mer

Fritidshus – borta bra, men hemma bäst

Coronapandemin och miljötrender som resulterat i allt färre privata flygresor har gjort oss mer benägna att semestra på hemmaplan. Det som började lite ofrivilligt har fortsatt som ett högst avsiktligt val. Poängen med att semestra är att vara ledig och ta det lugnt, umgås med familjen och ladda upp inför den stressiga vardagen, men chartersemestrar är allt annat än stressfria.

Läs mer

Ordning och reda med förråd

Att skaffa ett förråd kan tyckas vara det tråkigaste köp man kan göra. Det är ju ingenting mot en paviljong, ett uterum eller ett attefallshus som går att bo i. Ett förråd är fyra väggar och tak. Kanske inte ens några fönster.

Läs mer

Utedass – inne att vara ute

Idag är det självklart för de flesta att ha en toalett i sin bostad. När behoven trycker på går man dit och spolar sedan ut alla bevis med vatten genom avloppsledningar. Men för bara hundra år sedan var det inte alls givet att ha en vattenklosett i boningshuset, och ytterligare några decennier bakåt var toa liktydigt med torrklosett i ett eget hus, ett så kallat utedass.

Läs mer

Ett hus för bilen

Ett bostadshus är ett hus för människor att bo i, en lekstuga är till för människors lek. Ett garage däremot är ett hus för bilar, eller möjligen motorcyklar eller gräsklippare, men åtminstone främst för fordon och inte för folk.

Läs mer

Badtunna – ett eget spa på tomten

Ordet spa kommer från den belgiska orten Spa som med sina varma, mineralhaltiga källor blev en kurort redan på 1300-talet. Ett spa är en kuranstalt, ett ställe där man med hjälp av varma bad kan få behandling mot krämpor. Numera används etiketten för många hotell och andra semesterinrättningar eftersom spakonceptet är populärt. Vi stressar så mycket i vår vardag, på jobbet och för att få livspusslet att gå ihop med hämtning av barn, hushållsarbete och andra åtaganden att vi gärna vill ta det lugnt och njuta när vi är lediga. Vi behöver inte fler intryck, vi behöver lugn och ro, njutning och vila.

Läs mer

Bastubad är hälsobad

Att bada bastu har människan gjort sedan urminnes tider. Inte minst på hösten och vintern är det skönt att krypa in i en varm bastu, oavsett om den är eluppvärmd eller vedeldad. Men bastu är inte bara behagligt utan faktiskt rena hälsokuren. Undersökningar visar att regelbundet bastande stärker immunförsvaret, minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar, sänker blodtrycket och kolesterolhalten, minskar spänningshuvudvärk och nedstämdhet, samt ger kroppen en detoxeffekt. Man blir alltså inte bara ren på utsidan utan också invärtes.

Läs mer

Lusthus – inne fast ute

Lusthus är ofta sex- eller åttkantiga, men ger ett intryck av att vara nästan runda. Med sina stora fönster är det viktigt var man placerar byggnaden för här är utsikten i centrum. Just fönstren är en central detalj på lusthusen. Med fönster åt alla håll känns det nästan som att befinna sig utomhus trots att man sitter i ett hus med både tak och väggar. Den stora skillnaden mot utomhus är att man slipper regn, blåst, kyla och insekter i lusthuset.

Läs mer

Friggebod har man alltid nytta av

”Om jag bara hade ett rum till!” Det har vi alla tänkt. Några av oss tänker det hela tiden. Hur stora bostäder vi än har tycks de alltid vara precis ett rum för små. En friggebod är lösningen. Köper man den som byggsats har man det där extra utrymmet på nolltid, och trots att friggebodar bara är 10-15 kvadratmeter finns det många olika varianter. De flesta har öppen planlösning, bara ett enda stort rum, men det finns tvårummare också. En del har många och stora fönster medan andra nästan inte har några alls. 

Läs mer

Attefallshus – ett hus med många möjligheter

Ett attefallshus på tomten har många människor drömt av, av många olika skäl. Det finns nämligen en rad olika anledningar att skaffa denna mångsidiga byggnad. Utrymme behövs alltid och genom att bygga ett attefallshus får man ytan utan att det befintliga boningshuset förvandlas till en byggarbetsplats. När det nya huset väl står där finns flera alternativ. 

Läs mer

Uppdaterade regler för 30 kvm Attefallshus

Nu har möjligheterna för 30 kvm attefallshus blivit ännu större! Från och med den 1 augusti 2020 får du även bygga en komplementbyggnad som ett attefallshus på 30 kvm.

Läs mer

Vägen till ett bra fundament

Man brukar säga att allt bra skapas från grunden. Och detta stämmer i de flesta fall, i synnerhet när man talar om byggbranschen. Här blir nämligen genvägar mer ofta än sällan senvägar. Det allra första praktiska steget vid alla byggnationer är såklart fundamentet som byggnaden ska vila på. Detta är något som alla stora byggföretag väl känner till men också något som alla byggsugna privatpersoner bör vara medvetna om.  

Läs mer

Uppgradera ditt attefallshus 25 kvm med utvändig isolering

Äntligen har den nya lagen för attefallshus trätt i kraft! Det gör det möjligt att bygga ett komplementbostadshus på 30 kvm utan att ansöka om bygglov. Även du som redan har ett attefallshus kan dra nytta av de nya reglerna. Uppgradera ditt 25 kvm attefallshus till komplementbostad genom att isolera det utvändigt!

Läs mer

Nya regler för Attefallshus 30 kvm

Äntligen har de nya reglerna gått igenom! Den 15:e januari beslutade riksdagen att lagändringen för attefallshus börjar gälla från och med den 1:a mars 2020.

Läs mer

Regler friggebodar- detta gäller för friggebodar

En friggebod är en komplementbyggnad på max 15 kvm. Kräver friggebod bygglov? Nej, den kräver inget bygglov, men är ändå inte helt regelbefriad.

Läs mer

Bygga lekstuga - tips

Att bygga en lekstuga är ett projekt många har på att-göra-listan. Kanske är det en dröm för barnen mer än för föräldrarna, men det finns fördelar för hela familjen att barnen får ett krypin på den egna tomten, på lagom avstånd för att få vara för sig själva, men tillräckligt nära för föräldrarna att kunna hålla koll. 

Läs mer

Attefallshus 30 kvm - ser ut att bli verklighet snart

2014 beslutade riksdagen om så kallade attefallshus, en komplementbyggnad på maximalt 25 kvadratmeter som får byggas utan bygglov. Huset döptes efter dåvarande bostadsministern Stefan Attefall och var en utveckling av företrädaren Birgit Friggebos friggebod. 

Läs mer

Inspiration lekstuga

Letar du efter en fin lekstuga till barnen men vet inte vilken du ska välja?

Läs mer

Måla Fasad – Tips på hur du målar ditt trähus

När man tänker på husbyggande är det nog i första hand byggprocessen man ser framför sig. Men faktum är att måla fasaden på rätt sätt är minst lika viktigt. Obehandlat trä bryts ned på nolltid, får sprickbildning och blir grått. Den största boven i dramat är varken regn eller snö utan solens UV-strålar när du ska måla om ditt hus. Det berättar Stefan Wahlberg, teknisk konsulent på AkzoNobel, färgkoncernen med välkända varumärken som Nordsjö, Cuprinol och Hammerite. 

Läs mer

Attefallshus regler - detta gäller för attefallshus

Ett attefallshus är, enkelt uttryckt, ett hus på max 25 kvm som uppförs på en tomt där det redan finns ett bostadshus med bygglov. Attefallshuset kräver normalt inget eget bygglov, men väl en bygganmälan, och det finns ytterligare några regler för attefallshus.

Läs mer

Bygga attefallshus

Att bygga ett attefallshus i sin trädgård kan vara ett smart sätt att få en extra inkomst, ett första boende för tonåringen som vill flytta hemifrån eller en gäststuga när släkt och vänner kommer på besök. Det finns tusen skäl att vilja ha mer utrymme och dessutom är det enklare än man skulle kunna tro att bygga attefallshus.

Läs mer

Fördelarna med byggsats

Det är en sak att köpa Ikeamöbler, men vågar man verkligen köpa ett helt hus i byggsats?Det är ju stor skillnad på en bokhylla och en byggnad som ett Attefallshus, friggebod, förråd, fritidshus, bastu, garage, carport, lusthus, paviljong eller ens ett så obetydligt litet hus som ett utedass eller lekstuga. Det korta svaret är ja. Här kommer ett mer utförligt svar och anledningar.

Läs mer

Det här är U-värde

U-värde är ett sådant där begrepp det pratas om bland förståsigpåare, men vad betyder det och hur stor roll spelar det? Det ska vi ta reda på nu.

Läs mer

Smart inredning

De flesta som någon gång varit inne i en husvagn eller husbil har slagits av hur smart uttänkt allt är. Varje yta är optimalt planerad, överallt finns förvaringsutrymmen och många möbler har multipla funktioner. Sittplatserna har förvaring under sitsarna, ett bord går att sänka ner så att det tillsammans med soffan bredvid bildar en säng, verktyg, hinkar och dunkar är hopfällbara för att ta så lite plats som möjligt när de inte används. Ingenting är lämnat åt slumpen!

Läs mer

Att leva och bo i "Tiny Houses"

Mikrobostäder är en trend som vuxit sig allt starkare i hela världen. Därav den engelska rubriken, eftersom det inte finns någon riktigt bra svensk översättning. I USA, Tiny house-rörelsens hemland, räknas alla hus under 500 kvadratfot (46,5 kvadratmeter) som små hus, men många bor betydligt mindre än så.

Läs mer

Hitta rätt uppvärmningsmetod

Även om man inte har för avsikt att värma upp och använda sin friggebod eller sitt Attefallshus under den kalla delen av året bör man installera någon slags frostvakt ifall man dragit in vatten och inte vill tömma hela systemet varje år

Läs mer

Vad får huset kosta?

När man bygger ett hus drar kostnaderna lätt iväg. Det är svårt att i förväg tänka på allt som kostar, detta då oförutsedda utgifter dyker upp längs vägen och plötsligt sitter man med ett husprojekt man inte vet hur man ska få ihop ekonomiskt

Läs mer

Attefallshus som uthyrningsobjekt

Det finns många skäl till att vilja skaffa sig ett Attefallshus. Det vanligaste är kanske att man behöver extra utrymme, men hur detta behov ser ut skiljer sig åt.

Läs mer

8 tips för att ta kontroll över ditt garage

Tillhör du dem som inte får plats med bilen i garaget, för där inne är det så stökigt att du inte vet var du ska börja reda upp i röran? Här följer åtta tips för att optimera garageutrymmet.

Läs mer

Bygga och isolera bastu

Att bygga och isolera en bastu är inte särskilt komplicerat, men det finns några saker man kantänka på för att få ett perfekt resultat.

Läs mer

Så här enkelt monterar du grunden

Alla hus börjar med grunden, oavsett om det är en redskapsbod på en kvadratmeter eller en tvåplansvilla. Något som också gäller alla byggnader är att om man slarvar med grunden går det inte att rädda upp situationen genom att bygga ett extra bra hus. Grunden är liksom … grundläggande.

Läs mer

Montering av Bastuaggregat och Skorsten

Montera brandväggsskivor i det hörn av rummet där aggregatet ska placeras. Dessa skivor kan sedan målas eller täckas med klinkers eller kakelplattor, men tänk då på att välja en beläggning som klarar av värmen utan att missfärgas. Skivorna kan också lämnas som de är. Med bastuaggregatet på plats hamnar de ändå inte i blickfånget.

Läs mer